Koje su novosti kod prelaska granice od 1. srpnja 2013. godine?

Pristupanjem Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije (predviđeni datum ulaska je 1. srpanj 2013. godine) područje RH postaje dio jedinstvenog carinskog područja Unije. Ulazak RH u jedinstveno carinsko područje Unije znači da se istoga datuma ukida sav carinski nadzor nad unosom ili trgovinom robe između RH i ostalih zemalja članica.

Dakle prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora, odnosno provedbe carinskih formalnosti na granicama s zemljama članicama. No, iako se ukidaju carinske kontrole s zemljama članicama EU, ne ukidaju se i sve granične kontrole, odnosno zadržava se granični policijski nadzor u smislu propisa iz nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova.

Nakon 01. srpnja 2013. godine, robna razmjena domaće robe između osoba u različitima članicama EU neće se smatrati uvozom te neće biti predmet carinskih procedura i nadzora. Međutim, pitanje obračuna i naplate poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) ostaje i dalje, a više informacija o tome može dati Porezna uprava (www.porezna-uprava.hr).

Koje će biti promjene od 01. srpnja 2013. godine vezane za putnički promet?

U putničkom prometu od 01. srpnja 2013. godine primjenjivati će se europska regulativa, prema kojoj je dozvoljen prijenos robe iz trećih zemalja za osobne potrebe putnika (nekomercijalna roba) bez naplate carine i PDV-a do vrijednosti 300,00 eura po putniku, a u zračnom i pomorskom prometu do 430,00 eura (podsjetimo da je trenutno dozvoljen unos u vrijednosti do 1.000,00 kuna).

Da li će biti moguće ostvariti pravo na povrat PDV-a nakon 01. srpnja 2013. godine?

Također od 01. srpnja 2013. godine za sve osobe koje imaju uobičajeno boravište u zemljama članicama EU prestaje važiti mogućnost povrata plaćenoga PDV-a kod kupovine u trgovačkoj mreži RH. Ujedno osobe s uobičajenim boravištem u RH od dana pristupanja EU također više ne mogu ostvarivati pravo na povrat plaćenog PDV-a vezano za kupnju robe u maloprodaji zemalja članica EU.

Vezno za unos i prijenos robe iz trećih zemalja kao što su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Ministarstvo financija će donijeti zaseban pravilnik kojim će se regulirati određena prava osoba iz pograničnih područja, a što je sukladno traženju EU-a.

Izvor: carina.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije