Spremni za budućnost – predzadnja generacija ONUAS-a završila svoje obrazovanje

Obrađivači na numerički upravljanim alatnim strojevima (ONUAS) pripremaju se za rad u radionicama strojne obrade u pogonima održavanja i proizvodnje strojnih dijelova i uređaja u industrijskim i obrtničkim radionicama i tvrtkama. Obrazovanjem u ovom smjeru stječu se znanja, vještine i kompetencije za samostalno obavljanje poslova i radnih zadataka posluživanja klasičnim i numerički upravljanim alatnim strojevima (NUAS).

Učenje u strukovnom dijelu programa donosi sljedeće ishode: čitanje tehničkih crteža, izradu i poznavanje tehničko-tehnološke dokumentacije, crtanje jednostavnijih tehničkih crteža i skica, odabir alata i režima rada, odabir mjernih alata, naprava i pribora strojeva, vladanje osnovama računalstva, poznavanje programa za crtanje na računalu (AutoCAD, Catia) te programiranje rada NUAS-a.

U cilju što samostalnijeg  korištenja korisničkih programa u izvođenju podešavanja i pripreme NUAS-a za izvođenje zadanih operacija, rukovanja upravljačkom jedinicom na NUAS-u, pripreme NUAS-a za izvođenje operacije i samu izradu uratka, učenici završni rad izrađuju u laboratorijima škole. Izradba se sastoji od praktičnog rada s elaboratom, uz nadzor i vođenje mentora.

Tijekom dva mjeseca, učenici provode izradu elaborata s ciljem usvajanja tehnoloških metoda, postupnosti i točnosti te usvajanja primijenjenih znanja i vještina. Finale projektnog zadatka je u izradi strojnih dijelova različitog stupnja složenosti i oblika, sukladno sposobnostima i odabiru učenika.

Učenički radovi ostaju u školi i koriste se u nastavi kao nastavna sredstva i pomagala ili imaju svoju uporabnu vrijednost. (Zlatko Leček, dipl. ing.)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije