Plenarni sastanak 3. HNL Sjever u Kotoribi

Klubovi 3. HNL Sjever održat će plenarni sastanak u petak 15. veljače u Kotoribi u općinskim prostorijama s početkom u 17 sati. Neke od točaka dnevnog reda su Izvješća povjerenika (za natjecanje, za suce, disciplinskog povjerenika), Kalendar natjecanja za proljeće natjecateljske 2012/13., Informacija sa sastanka HNS Komisije za natjecanje te Financije – podmirenje dugovanja službenim osobama i Središtu.

U nastavku donosimo izvješća Mate Lončara, Tihomira Majstorovića i Darka Jambrovića o jesenskoj polusezoni 3. HNL Sjever.

Izvješće o natjecanju IIII. HNL-a sjever, jesen 2012./2013.

Dana 18/19.08.2012. godine započelo je natjecanje u III HNL Sjever, koja broji 16 klubova, a 24.11.2012. godine sa 15. kolom završio je jesenski dio natjecanja u III HNL Sjever. U jesenski dio prvenstva odigran su sve utakmice po utvrđenom rasporedu prije početka prvenstva, osim utakmice NK “Čakovec” Čakovec i NK “Bjelovar” Bjelovar koja je odgođena na traženje NK “Čakovec”, zbog problema sa nedovoljnim brojem igrača, ostalih većih problema nije bilo. Utakmice su odigrane uglavnom u fer i korektnom nadmetanju.

Sve prvenstvene utakmice odigrane su i registrirane postignutim rezultatom osim prvenstvene nogometne utakmice, 1 kolo, igrane 18.08.2012. u Nedelišću između NK “Nedelišće” i ŽNK “Virovitica” Virovitica koja je završila rezultatom 2:1 (2:0) za NK “Nedlišće” a na koju je ŽNK “Virovitica” Virovitica uložila žalbu, zbog nastupa igrača NK “Nedelišće” broj 14 Nino Vizinger (4000412), koji nije imao pravo nastupa i koji je nastupio sa tri javne opomene, koje su objavljene u Nogometnom glasilu 22/2012. od 28.05.2012. nakon odigranog posljednjeg 30 kola u nogometnoj sezoni 2011/12. Utakmica je registrirana 3:0 pff temeljem članka 78 PNN za ŽNK “Virovitica” Virovitica, a protiv NK “Nedelišće” i igrača Nine Vizinger (4000412), vođen je disciplinski postupak i izrečene su disciplinske kazne po DP HNS.

Na prvenstvenoj utakmici odigranoj dana, 03.11.2012. u Nedelišću 12. kolo, dogodio se fizički napad na suca Igora Babića od strane domaćeg predstavnika Nenada Marčeca, protiv kojeg je vođen disciplinski postupak i izrečena mu je kazna po DP HNS-a. Na ostale odigrane utakmice nije bilo pismenih žalbi, ali je bilo nekoliko usmenih i pismenih predstavki od strane pojedinih klubova koje su se odnosile na neprimjerna ponašanja sudaca i loše suđenje, kao i prigovor na nesportska ponašanja pojedinih službenih osoba klubova, i gledatelja za vrijeme i nakon odigranih susreta.

Teška financijska situacija koja je izražena u cijeloj našoj zemlji, odražava se sve više i u nogometu. To je razlog da pojedini klubova imaju dosta poteškoća prilikom podmirivanja troškova prema službenim osobama i Središtu, što ja kao povjerenik natjecanja imajući u vidu te činjenice, toleriram pojedine nešto kasnije uplate, ujedno molim sve klubove da se nastoje što više pridržavati odredbi Propozicija natjecanja za prvenstvo III HNL za natjecateljsku 2012/2013. godinu, gdje se u članak 42. određuje (Odluka IO HNS-a):

a) članarinu za natjecanje u III HNL klubovi su dužni uplatiti u dvije rate (jesen – proljeće) prije odigravanja 1. kola, odnosno prije početka proljetnog dijela natjecanja.
b) Plaćanje službenih osoba (sudaca i delegata), putnih troškova i takse, treba se izvršiti do prve sljedeće utakmice. Dosta prigovora od strane pojedinih klubova bilo je na delegiranje sudaca (iz više županija) i udaljenijih mjesta, što je povezano sa većim putnim financijskim troškovima klubova. U proljetnom dijelu natjecanja u dogovoru sa povjerenikom za suce nastojat će se da takovih slučajeva bude što manje.

Nakon 15 odigranih kola u III HNL Sjever na vrhu ljestvice strijelaca sa postignutih 18 golova nalaze se igrači: Mario Pevec (NK “Mladost” Ždralovi) i Nikola Valjak (NK “Podravina” Ludbreg), a slijede ga sa 12 postignutih golova igrač Kristijan Tadić ŽNK “Virovitica” Virovitica, 11 postignutih golova igrač Karlo Balent (NK “Čakovec” Čakovec) itd.

Povjerenik za natjecanje: Mato Lončar

Povjerenik za suđenje

Kao povjerenik za suđenje prvotni zadatak mi je bio pripremiti se za sudjelovanje na seminaru delegata III HNL skupine sjever koji je održan u Koprivnici gdje je delegatima skrenuta pozornost na ispunjavanje izvješća o kontroli suđenja i ocjenjivanju sudaca, a nakon samo nekoliko dana sudjelovao sam na stručnom seminaru sudaca odnosno na polaganju normi i ispita u Čakovcu. Na prijedlog Komisije nogometnih sudaca IO HNS-a uvrstio je 29 sudaca sa «A» liste i 31 sudaca sa «B» liste pomoćnog suđenja zajedno sa sutkinjama.

Nogometni suci

Seminar nogometnih sudaca III HNL Sjever održan je 16. kolovoza 2012. godine u Čakovcu. Tjelesna provjera sudaca obavljena je prema međunarodnom programu te se je trčalo 12 krugova ili 24 dionice FIFA Fitnessa test. Iz opravdanih razloga seminaru nije pristupilo tri suca sa «A» liste i dva suca sa «B» liste pomoćnog suđenja te na ponovljenom testiranju nisu se odazvala dva suca sa A liste i 2 suca sa B liste suđenja..

Budući da je veći broj sudaca zadovolji norme te nakon što su pribrojene i djevojke-suci lista «A» brojila 26 suca, a «B» lista 28 sudaca. Kako je većina sudaca zadovoljilo na normama nije bilo određenih poteškoća pri delegiranju sudaca na pojedine utakmice. Nakon ponovljenog testiranja uspješno položilo norme tri suca sa «A» liste i dva suca sa «B» liste pomoćnog suđenja te su liste nakon toga brojile zajedno sa sutkinjama 26 sudaca «A» list i 28 sudaca «B» liste te je taj broj sudaca više nego zadovoljavajući.

Određivanje nogometnih sudaca

Određivanje nogometnih sudaca za suđenje i pomoćno suđenje III HNL skupina Sjever određivano sam prema Pravilniku o uvjetima, načinu i postupku određivanja nogometnih sudaca za utakmice Trećih liga. Određivanje nogometnih sudaca za utakmice III HNL skupine Sjever od 1. do 15. kola obavljao sam u tjednu prije svakog odigranog kola, vodeći pri tome brigu o napravljenoj prethodnoj analizi suđenje odigranog kola prispjelih zapisnika sa prethodnog kola, Izvješća o suđenju i pregledom video zapisa. Pri određivanju sudaca vodio sam računa o neutralnosti, o formi pojedinih sudaca te o težini i značaju pojedine utakmice.

Na prvenstvene utakmice rizične za suđenje koje su odlučivale o rivalitetu i značaju pojedine utakmice ili koje su odlučivale o izravnom plasmanu u gornjem ili donjem dijelu tablice određivao sam suce sa viših lista (II HNL) kao ne bi regularnost sezone dovodio u pitanje i eventualnih primjedbi na suđenje. Potrebno je napomenuti da su liste sudaca i pomoćnog suđenja i dalje prekobrojne i da bi u budućnosti trebalo promišljati o manjem broju sudaca kako bi svaki sudac mogao u polu sezoni odsuditi barem 9 ili 10 utakmica.

Analiza suđenja

Uvidom u službenu dokumentaciju te pregledom video zapisa odigranih utakmica obavio sam analizu suđenja svih 15 kola za natjecateljsku sezonu 2012.-2013. godinu. Analizu suđenja obavljao sam svako odigrano kolo i shodno tome sam nakon toga određivao suce za naredno kolo. Transparentnost u analizi suđenja bila je potrebna zbog uočavanja pogrešaka sudaca, a bila je dobra i za same suce i nogometne klubove koji su bili na vrijeme informirani o sankcioniranju sudaca kod kojih je uočena određenja pogreška.

Također je potrebno naglasiti da je tijekom prvenstva bilo određenih pogrešaka u suđenju koje sam na vrijeme uočio a odnosile su se na neadekvatnu primjenu tehničkih mjera (dosuđivanje ili nedosuđivanje prekršaja, grubih prekršaja ili kaznenih udaraca, zaleđa), te nedosljednost u primjeni stegovnih mjera (opomena ili isključenja) kao i neprimjerno ponašanje pojedinih sudaca prema službenim osobama klubova i samim igračima. Sagledavši kompletno dosadašnju sezonu (jesensku) i nakon provedene analize suđenja možemo konstatirati da je suđenje u III HNL skupini Sjever bilo puno bolje nego u prošloj sezoni.

Ocjene nogometnih sudaca

Za obavljanje dužnosti sudaca, pomoćnih sudaca i četvrtog suca na prvenstvenim utakmicama III HNL sjever delegati utakmica ocjenjivali su ukupni učinak nogometnih sudaca (znanje, poznavanje PNI, tjelesnu spremnost, osobnost i pristup suca). Utakmice koje su bile teže ili rizičnije za suđenje pretežno su sudili iskusniji nogometni suci (stariji) kako bi smanjili rizik od eventualnih pogrešaka suca zbog neiskustva. Potrebno je napomenuti da delegati utakmica ne vodeći računa o Uputama o ocjenjivanju sudaca, pretežno su ocjenjivali neadekvatno suce u odnosu na ono što je prikazano na terenu za igru, a posebno se to odnosi na ocjenjivanje četvrtih sudaca što u mnogim slučajevima ne odgovara realnosti.

Tijekom jesenskog dijela natjecanja nije bilo primjedbi u pisanom obliku na suđenje pojedinih sudaca te nakon pregleda i podrobne analize s koordinatorom suđenja za III HNL sjever ustanovljeno je daje većina primjedbi bila neutemeljena. Neke pojedinačne greške ili propusti sudaca koji nisu uopće utjecali na rezultat ili konačni ishod utakmice je bilo. Nadalje, dužan sam skrenuti pozornost i na dvije negativnu ocjenu koja je bila dodijeljena od strane delegata na utakmici 1. i 2 kola u Nedelišću i u Slatini gdje je delegat dodijelio ocjenu 7,9 . Pismenih prigovora na suđenje nije bilo.

Natjecanje mladeži

Natjecanje mladeži (kadeti i juniori) III HNL skupine sjever odigrao je pod nadzorom središta sjever također su utakmice sudili suci sa III HNL sjever. Suci su bili delegirani na način da su u naravi bili iz mjesta prebivališta ili okolice ili županije domaćina odigravanja utakmice i to zbog smanjenja troškova službenih osoba od strane klubova. Dužan sam skrenuti pozornost na obveze klubova koje imaju prema službenim osobama, a odnose se na neplaćanje gdje pojedini suci jednostavno otkazuju suđenje jer im nije isplaćeno po nekoliko utakmica za redom. Značajnijih primjedbi na sušenje i ponašanje sudaca nije bilo.

Zaključak

Iz obavljene analize suđenja te prikazanih tabela može se konstatirati da je suđenje nogometnih sudaca na prvenstvenim utakmicama od 1. do 6. kola III HNL skupine sjever u jesenskom dijelu natjecateljke sezone 2012./2013. godine bilo zadovoljavajuće a da je suđenje u preostalim utakmicama bilo puno bolje. Slabijeg suđenja bilo je u vrlo malom obliku i isto je sankcionirano na adekvatan način. Zbog velikom broja sudaca na listama za suđenje i pomoćno suđenje III HNL sjever kao Povjerenik za suđenje imao sam dosta problema kod određivanje sudaca za pojedine utakmice koju su prepoznate kao rizične jer smatram da neki od sudaca sa lista nisu još dovoljno spremni suditi utakmice III HNL sjever jer nemaju dovoljno iskustva za takove utakmice, pa stog razloga imaju i manji broj od suđenih utakmica.

Nadalje smatram da je jedan od problema i nekvalitetno snimanje od strane nogometnih klubova te je potrebno od klubova zatražiti da što kvalitetnije snimaju utakmice kako bi se eventualni problemi mogli što kvalitetnije sagledati i riješiti. Napomenuo bi da sam imao odličnu suradnju sa povjerenikom za natjecanje III HNL sjever gospodinom Matom Lončarom kao i sa disciplinskim sucem gospodinom Darkom Jambrovićem kao i s Komisijom nogometnih sudaca HNS gdje smo se nadopunjavali s ciljem što kvalitetnijeg privođenja sezone kraju kao i same regularnosti natjecanja. Zahvaljujem svima na ukazanom povjerenju i na korektnoj suradnji, što su mi omogućili i pomogli u obavljanju zadaće Povjerenika za suđenje III HNL skupine sjever, također se zahvaljujem svim nogometnim klubovima III HNL sjever kao i svim nogometnim djelatnicima na korektnoj suradnji i razumijevanju.

Povjerenik za suđenje: Tihomir Majstorović

Izvješće disciplinskog suca

Iza nas je druga godina novo formirane III HNL sjever. Na samom početku jesenske sezone u prvom kolu već problemi. Na utakmici Nedelišće – Virovitica za momčad Nedelišća nastupio je igrač s tri opomene, iako je na plenumu klubova upozoreno da prije početka prvenstva svi klubovi provjere kazne, a naročito kod igrača koji su tijekom ljetnog prijelaznog roka pristupili novom klubu. Ovim putem upozoravam klubove da ako tijekom ovog zimskog perioda bude kakvih prijelaza igrača da za iste provjere stanje opomena ili kazni.

Na utakmici 12. kola odigranoj dana 03.11.2012. u Dunjkovcu-Pretetincu domaći predstavnik Nenad Marčec napao je suca utakmice za što je kažnjen sa najvećom izrečenom kaznom tijekom jeseni u trajanju od šest mjeseci obavljanja svih dužnosti u nogometu. Vezano uz članak 53. Disciplinskog pravilnika HNS-a naplaćeno je ukupno 2.400,00 kuna, dok su ostale novčane kazne iznosile 1.000,00 kuna. Tijekom jesenske sezone 403 igrača su opomenuta, a 19 isključeno, odnosno udaljeno službenih osoba. Najviše opomenuti igrača ima NK Ivančica 33, a najmanje NK Bjelovar i NK Čakovec po 14.

Tablica klubova s opomenama i isključenjima: Bjelovar 14 1, Croatia 28 0, Čakovec 14 0, Graničar 32 1, Ivančica 33 1, Koprivnica 20 0, Križevci 15 2, Međimurje 22 0, Mladost Ž 27 1, Mladost Pr 23 0, Nedelišće 31 3, Podravac 31 1, Podravina 27 0, Polet SMNM 32 5, Slatina 32 4, Virovitica 22 0, Ukupno 403 19.

Financijska nedisciplina kod pojedinih klubova naročito NK Čakovec nastavljena je i u jesenskom dijelu pa su bile u sjedište povjereniku dostavljene bezbrojne prijave o ne plaćanju službenih osoba. Kako financijska situacija nije nigdje sjajna dio je i moje krivice da sam to tolerirao.

Disciplinski sudac Darko Jambrović

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije