“Kretanja” akademske kiparice Vesne Osojnički

Pred neko djelo možemo stati, pogledati ga, iz kurtoazije prošetati do još kojeg, okrenuti se i pozdraviti čuvara izložbe. U nekoj drugoj prigodi možemo odmah nakon povratka s izložbe u priručnom žutilu odabrati neko bizarno prenemaganje zvano stručna kritika, stvoriti “svoj” sud i brzo na kavu s prijateljima.

Kava je prilika da zadivimo biranim riječima o ekspresijama i dubokom dojmu koji je na nas ostavila umjetnost koju do prvog osvrta na nekom portalu uopće nismo razumjeli. A možemo, od 8. pa do 22. veljače, bilo koji radni dan u izložbeni salon Muzeja Međimurja u Čakovcu. Na izložbu recentnog opusa keramičkih skulptura akademske kiparice Vesne Osojnički.

KRETANJA je zbirno ime decentnih, jednostavnih i elegantnih formi koje dominiraju djelima koja je kiparica ležerno razmjestila u prostoru. Keramika, drvo i metal u crnoj i bijeloj boji osnovne su sastavnice gotovo svakog artefakta. Malo će se naći dobronamjernika koje izložba neće dodirnuti ili nas učvrstiti u iskrenom uvjerenju: stvorena je umjetnost i gledam umjetnost.

Jedra, krugovi, kugle ili kretanja umjetnice Osojnički doista su sjajno materijalizirane ideje lišene bilo kakvog kiča, zarazno razgovjetne i čiste u izvedbi do te mjere da nam se u ozbiljan grijeh propusta broji ignoriranje postava. Odvojite tridesetak minuta i posjetite izložbu.

A onda dodajte još koju minutu. Nećete pogriješiti ako koje autorsko djelo odaberete za posebno važan poklon ili ukras ureda, dvorane ili hodnika. Prostore u kojima ljudi borave bilje i umjetnost mogu istinski humanizirati. Umjetnici i zbog toga stvaraju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije