KOLUMNA: Rasterećenje opterećenjem ili ispitivanje zdravstvenog odgoja

Vjerujem da ste se naslušali priča i pričica o zdravstvenom odgoju, Vladi i Crkvi, masturbaciji, homoseksualcima i ostalim pitanjima presudnima za naše školstvo i obrazovanje naše mladeži. Kad sam vidio da je u prosincu ovo bila top tema u Hrvata zaključak je bio jednostavan – zaista je sve otišlo u… krivom smjeru.

Teatar apsurda se nastavlja. Pojavio se javni poziv kandidatima za članove radnih skupina koje će izraditi ISPITNI MATERIJAL (!!!) za vanjsko vrednovanje eksperimentalne provedbe kurikuluma zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama. Ukratko, učenici će biti ispitivani o zdravstvenom odgoju.

Ne tako davno bila je krilatica da treba djecu rasteretiti, od torbe koja je sve teža do gradiva koja su sve opširnija. Umjesto da idemo u tome pravcu radi se suprotno – satovi razrednog odjela koji bi trebali poslužiti da se na barem jednom satu porazgovara s djecom kako im je, što se dešava u školi, treba li kome bilo kakva pomoć, ima li kakvih problema, sada će se pretvoriti u satove učenja. Mogli bi u imenik dodati rubriku ocjene i za SRO, ako se već nešto ispituje, vjerojatno će se nekako procjenjivati, vrednovati i na kraju ocijeniti.

Sada malo o štednji. Sasjekli su nam djecu gotovo na svim razinama natjecanja u ime štednje i recesije. Dobro, nema se, svi smo toga svjesni. No sada se za zdravstveni odgoj planiraju formirati radne skupine koje se obvezuju na održavanje radnih sastanaka, pohađanje edukacija, izradu radnog materijala i još koječega. Niti će edukatori raditi besplatno, niti će ljudi besplatno dolaziti na educiranje.

U 5. točki ovog poziva stoji “Imenovani autori ispitnih materijala za svoj rad ostvaruju pravo na novčanu naknadu koja će se utvrditi posebnom odlukom.” Dakle, za natjecanja i klince se nema, a za ovo se ima.

Kad idući put dođe vaše dijete sa sata SRO-a razočarano što nije ispričalo razredniku da ga je Štefek gurnuo u autobusu nemojte se ljutiti na razrednika koji nije stigao registrirati tu činjenicu jer jednostavno nema vremena – mora s djecom odraditi zdravstveni odgoj i pripremiti ih za ispitivače Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. A radi se o satu razrednog odjela!

Možda je odgovor na sve dvojbe ovdje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije