Održana 178. godišnja skupština Ceškog društva iz Goričana

U subotu 2. veljače Ceško društvo Svetog Leonarda održalo je svoju 178. godišnju skupštinu (spravišće) u Domu kulture u Goričanu. Iz povijesti društva poznato je da je društvo osnovano davne 1835. godine kada je u Goričanu bilo više cehova zanatlija, a kada su dekretom ukinuti cehovi zanatlije su imena  cehova  preimenovali u pogrebno društvo.

Kao nekad tako i danas, osnovni rad Ceškog društva je sudjelovanje u sprovodnoj ceremoniji  pri ukopu pokojnika, a prisutni su na svim crkvenim događajima, procesijama i hodočašćima. Ovu skupštinu ili po domaćem spravišće vodio je Josip Vadlja koji je i ujedno dopredsjednik društva.

Kratkim govorom sve prisutne pozdravio je predsjednik društva Antun Tisaj koji je i “ceh mešter”. Društvo je u 2012. godini imalo 36 sprovoda, te je sudjelovanje na sprovodnoj ceremoniji glavni financijski izvor za njihov rad. U Ceško društvo primljena su tri nova člana i to: Franjo Bašnec, Ivka Kičenik i Pavao Horvat.

U ime Općine Goričan prisutne je pozdravio donačelnik Stjepan Ribarić koji je naglasio da je općina imala uvijek sluha za financijsku pomoć društvu i kako je Općina uredila grobnu kuću i prostorije u kojima je i pogrebna oprema društva. Sa malim zakašnjenjem, radu skupštine pridružio se i počasni član, domaći gorčki sin – velečasni Pavao Markač, župnik u Svetoj Mariji.

Kako tradicija nalaže novo rukovodstvo se ne bira na samoj skupštini odnosno spravišću, već se rukovodstvo bira na prvoj sjednici Cehovskog društva. Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru i ples koji je trajao do jutarnjih sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije