Večer tradicijske međimurske i romske kulture

Ova zanimljiva večer održana je 22. siječnja u prostorijama Srednje škole Čakovec od 18 do 19 sati kao završna svečanost projekta Udruge Zora “Osobe.Žene.Prijeteljice.” Na svečanosti su predstavljeni rezultati projekta, a same sudionice sa svojim obiteljima i prijateljima za tu prigodu pripremile su neke značajke međimurske i romske kulture na koje su ponosne i koje su željele predstaviti javnosti. 

Kroz cijelu svečanost djevojke, sudionice projekta “Osobe-Žene.Prijateljice.”, su željele prenijeti poruku do koje su zajednički došle na interaktivnim radionicama – da nas više toga spaja nego razdvaja. Na Večeri tradicije zaista se mogla doživjeti ova poruka, ali i naučiti nove stvari o jednoj i drugoj kulturi koje se razvijaju na području Međimurske županije, jer samo kroz međusobno upoznavanje i razumijevanje mogu se otkloniti predrasude i otvoriti vrata pravoj suradnji i pravome prijateljstvu. 

U scenskom djelu najprije je voditeljica projekta Filipa Blažon iz Udruge Zora pozdravila prisutne i predstavila projekt. Prikazan je kratki video o projektu i aktivnostima koje su dovele do večeri tradicije (interaktivne radionice, radionice foto stripa, grupe za pripremu Večeri tradicije, snimanje za billboard i roll up banner, izrada foto stripa i predstavljanje foto stripa). 

Uručene su zahvale volonterima koji su posebno doprinijeli izvedbi projekta, kao i suradnicima na projektu, a nakon zahvala slijedili su scenski nastupi sudionica projekta. Najprije su se pjesmom “Fala Božek za Međimurje” predstavili Ivana Čurila i Marko Horvat. Pjesma je na međimurskome dijalektu, a čitali su je obučeni u tradicionalne međimurske nošnje.

Nakon njih romsku himnu “Đelem, Đelem” odsvirali su i odpjevali Damir Horvat i Janja Varga. Pjesma je na Romani ćhib jeziku, jeziku kojim naši međimurski Romi bajaši inače ne govore, a sudionica projekta Janja, koja inače nije Romkinja, je za ovu prigodu naučila pjesmu na romskome. 

Kako bi se čuo izvorni bajaški, jezik kojim govore Romi koji žive na području Međimurja, sudionice projekta Elvira Horvat, Višnja Ignac i Zvjezdana Ignac pročitale su pjesmu “Panduri verđi” ili na hrvatskome “Šuma zelena”. Stihove ove neslužbene bajaške pjesme čitale su naizmjenično na bajaškome i na hrvatskome kako bi svi sudionici mogli razumjeti i doživjeti pjesmu.

Za kraj scenskog djela nastupile su djevojke Božica Muršić, Andreja Oršoš, Alina Balog, Rosa Oršoš, Nataša Kalanjoš i Jasmina Balog, koje su otplesale tradicionalno Romsko kolo.  Voditeljica projekta je pozvala prisutne da razgledaju postavljenu izložbu. Na izložbi su bili predstavljeni plakati koje su izradile same sudionice projekta, na kojima su predstavile recepte i pjesme na bajaškome i međimurskom, plakati o Čakovcu, povijesti Roma i međimurskoj regiji.

Obitelji korisnica posudili su za ovu izložbu jedinstvene predmete kao što su  jaslice od komušine, Lafra (tradicionalna fašnička međimurska maska) te tradicionalni romski “kopani” predmeti od drva izrađeni posebnom sjekirom. Također su predstavljene aktivnosti projekta, stripovi koje su djevojke izradile na radionicama stripa i svim je sudionicima svečanosti podijeljen foto strip koji su također osmislile same sudionice projekta. 

Ovim se putem Zora zahvaljuje svima koji su pridonijeli izvedbi ovog projekta i same Večeri tradicije. Jedno veliko hvala upućuju: za iznajmljivanje prostorije i opreme za održavanje Večeri tradicije Učeničkome domu Svjetionik,  za posuđene eksponate Udruzi tjelesnih invalida Međimurje, Turističkoj zajednica grada Čakovca, Turističkoj zajednice Međimurske županije, Udruzi za obrazovanje Roma – UZOR, obitelji Škec, obitelji Ignac, i obitelji Varga.

Za pomoć pri organizaciji snimanja fotografija potrebnih za projekt zahvaljuju: Osnovnoj školi Orehovica i Ivani Čurili. Projekt “Osobe.Žene.Prijateljice.” koji se bavi osnaživanjem djevojaka i žena hrvatske i romske nacionalnosti iz Međimurske županije, u cilju osobnog i grupnog osnaživanja, razumijevanja vlastitih ženskih prava i mogućnosti, suzbijanju diskriminacije i predrasuda.

Projekt provodi Udruga Zora u suradnji sa Učeničkim domom Graditeljske škole Čakovec i Učeničkim domom “Svjetionik”, a financijski ga je podržalo i Švicarsko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj.

U 6 mjeseci trajanja projekta kroz razne aktivnosti projekta, 25 sudionica imalo je mogućnost predstaviti se jedne drugima i upoznati romsku i međimursku kulturu te na taj način i otkloniti međusobne predrasude.Radeći zajedno, stekle su nova znanja i vještine koje će im koristiti u svakodnevnom životu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije