Uskoro “crne kutije” i u osobnim automobilima

Poznate “crne kutije” više neće imati samo zrakoplovi. Uskoro će svi automobili proizvedeni u Europskoj uniji imati uređaje koji će u slučaju prometne nesreće alarmirati hitne službe. Sustav pod nazivom E-poziv trenutačno se testira u Hrvatskoj te u još 8 zemalja Europske unije.

Nadalje, od 1. siječnja 2015. nijedan se automobil u Europskoj uniji neće moći prodati bez takozvane “crne kutije” za automobile koja, poput one u zrakoplovu, skuplja podatke u slučaju prometne nesreće.

“Ona se aktivira u trenutku nesreće ili u trenutku manualne aktivacije poziva i u tom trenutku skuplja podatke o trenutnoj poziciji, brzini vozila, broju putnika, smjeru kretanja vozila”, objasnio je za Dnevnik.hr Hrvoje Strepački iz Ericsson Tesle. “Crna kutija” sve podatke, putem domaćih teleoperatera, odmah šalje u centar 112.

“Često puta vozač bude tako povrijeđen da nije u stanju nikakvu dojavu iz vozila napraviti. Ovaj će uređaj omogućiti da bude automatizam u dojavi nesreće s mjesta događaja i da žurne službe budu obaviještene. Prvenstveno se misli na hitnu medicinsku pomoć, policiju i vatrogasce”, kaže mr.sc. Pavao Britvić, voditelj županijskog centra 112.

Djelatnik centra moći će i nazvati unesrećene jer uređaj je ujedno i telefon. Primjenom projekta povećat će se šanse preživljavanje stradalih u nesrećama. Europska unija procjenjuje da će sustav na godinu spašavati do 2.500 života u Europi, prenosi Netmobil.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije