Druga sezona Masterchefa Hrvatska, kuharskog showa Nove TV stigla je do samog kraja. Nikola Lesar, tehničar za računalstvo iz Čakovca postao je drugi hrvatski MasterChef. U zanimljivom međimurskom superfinalu gdje su Nikola Lesar i Marko Palfi kuhali jedan nasuprot drugoga, a od žirija su dobili zadatak pripremiti dva menija u kojima su bila predjela, glavno jelo i desert.
Nikola i Marko su s glavnim jelima i predjelima bili briljantni i poprilično izjednačeni što je kulminiralo zanimljivim scenarijem: o pobjedniku MasterChefa odlučivali su deserti. A veličanstvenu pobjedu desert je donio upravo Nikoli koji je za nagradu osvojio 200 tisuća kuna, izdavanje vlastite kuharice i kuharski komplet LivingColoura. Bilo nam je zadovoljstvo razgovarati s međimurskim MasterChefom.
eMedjimurje.hr: Nikola, prije svega čestitke u ime svih Međimuraca koji su ponosni na tvoj nastup u kuharskom showu. Svojom jednostavnošću osvojio si Međimurce, ali i cijelu Hrvatsku!
– Hvala. Dal sam sve od sebe da se upravo to i desi.
eMedjimurje.hr: Ušao si u TOP 20. Jesi li tada razmišljao – mogu ja to do kraja? Ili si se jednostavno prepustio kuhanju?
– Zapravo nisam nikad ciljal na pobjedu, u show sam ušao s ciljem da naučim različite tehnike, upoznam korištenje različitih namirnica, jednostavno, da učim! Svaki dan sam započel kao da je to zadnji i tako sam nastavil kuhati i do kraja, bez previše razmišljanja. Dino nam je poručio da je kuhar dobar kolko i njegov zadnji tanjur. Nekak sam se vodil za tim primjerom.
eMedjimurje.hr: Međimursko superfinale! Dokazali ste da Međimurci itekako znaju kuhati. Da li je superfinale bio izazov za tebe kad si znao da nasuprot tebe kuha Marko?
– Puno smo Marko i ja zapravo pričali o promociji naše autohtone međimurske kuhinje, i stvarno smo htjeli pokazati ostatku zemlje, a i šire, da je zapravo naš kraj jako magičan i poseban, ali na žalost, zapostavljen. Mi Međimurci ni sami nismo svjesni kolko potencijala zapravo imamo s našom hranom. To želimo promijeniti, jer, kao što velim, imamo jako puno toga za ponuditi, a jako malo o tome znamo.
Superfinale su za mene bili zapravo kao i svaki drugi dan, možda zvuči čudno, al do sada ni u jednom izazovu nisam bio opušten ko u superfinalu. Kuhao sam rame do rame s mojim prijateljem i to je to. Let the best one win!
eMedjimurje.hr: Pobjednički meni sastavio si prije ili je to bila odluka koju si morao donijeti tog trenutka?
– Meni sam zapravo sastavljal od ulaska u top 20, imal sam ideje koje bi mogel provesti, i eto, dogodilo se!
eMedjimurje.hr: Kao najstroži član žirija spominjao se Dino. Zajedno s Markom radiš u njegovom restoranu. Kakav je kao šef i kakvo je tvoje mišljenje o ostalim članovima žirija? Mate je izjavio da “međimurska mafija” kuha u superfinalu.
– Ma Dino zapravo nije toliko strog kad ga bolje upoznate. On je majstor zanata i traži perfekciju i ljubav prema kuhanju na tanjuru, ništa manje. Dosta ga pogađa ako netko uništi namirnicu i tu se apsolutno slažem s njim. Tjerao nas je da budem bolji, makar to bilo izrečeno na grub način. Lakšeg puta u kulinarstvu nema. Marko radi u Prascu koji ima manje više koncept jednog simpatičnog bistroa. Uživa u tome.
Ja trenutno radim u novom restoranu koji Dino otvara nakon Nove godine. pod imenom 5/4 (Peta četvrtina). Filozofija kuhanja tog restoranu je da se koriste zapostavljene hrvatske namirnice i prikaz tradicionalnih jela na moderan način. Dino mi zapravo više djeluje kao mentor nego šef, izuzetno je strpljiv i smiren, i jako je pozitivna osoba, al dok se radi se radi. Mate i Radovan su također super, Mate više tezi k modernoj kuhinji koja je trenutno u trendu. A Radovan, njemu jelo ili je fino ili ne.
eMedjimurje.hr: U kući si se sprijateljio s kandidatima. Tko su ti bili pravi frendovi, a tko te razočarao? Odakle nadimak Zmija?
– Sa svima sam imao dobre odnose, stvarno nije bilo svađa u ovoj kući. Najbolji frendovi su mi bili Hrvoje i Palfi, a imao sam, i još imam, jako dobre odnose s Ivanom, Mateiom, Kike, Petrom Plantak i Časlavom. Zmija je zapravo nadimak koji sam dobil odmah po ulasku u kuću. Pričali smo koja je egzotična namirnica koju bi mi probali, pa sam ja rekel divlje zmija. Palfi se na to nasmijal, i pital me, a kaj, Nikola, postoje pitome zmije? Smijeh i tak me zapravo on počel zvat Zmija pa su ostali samo prihvatili.
eMedjimurje.hr: Osvojio si 200 tisuća kuna. Kamo ćeš usmjeriti taj novac i kada možemo očekivati izdavanje tvoje kuharice?
– Svaku kunu ću ulagati na usavršavanje (tečajevi, knjige, možda čak i inozemno školovanje). Dio novaca potrošit ću na put u London. Planiram posjet jednom od najboljih restorana na svijetu koji vodi moj idol Heston Blumenthal. Kuharica ce uskoro biti gotova, očekujte puno ludih recepata.
eMedjimurje.hr: Kroz sve emisije bio si pravi Međimurec, pritom mislim da si bio isti od početka do kraja, naglašavao si odakle dolaziš i govorio tečnim međimurskim dijalektom.
-Treba biti ponosan na svoj kraj. Ja sam ponosni Međimurec. Glupo mi je kad se ljudi pretvaraju da su nešto drugo, ma budi svoj, nije bitno što drugi misle.
eMedjimurje.hr: Što bi čitateljima portala eMedjimurje.hr predložio da stave na stol za novogodišnji meni?
– Koristite isključivo lokalne namirnice, jer imamo tak puno toga, a tak je sve fino. Pustite si mašti na volju i probajte nekaj staroga pretvoriti u novo, započnite Novu s time. Budite ponosni na ono što imamo 🙂