Božićna poruka varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka

Na tardicionalnom susretu s medijima varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak svim kršćanima uputio je Božićnu poruku koju možete pročitati u nastavku.

Braćo i sestre, dragi vjernici i svi ljudi dobre volje, “Čovječe, probudi se! Za te je Bog postao čovjekom. Digni se, pospanče i ustani od mrtvih i Krist će te prosvijetliti. Za tebe je, velim, Bog postao čovjekom.”

Riječi su ovo sv. Augustina biskupa, jednog od najvećih naučitelja Crkve. Nije li ovo poruka i svakome od nas u ovoj Godini vjere? Probudimo se jer Bog je postao čovjekom. Jedinstven je to događaj u povijesti čovječanstva. Bog ulazi u povijest, ulazi u svijet, i to sasvim konkretni svijet. Sveti Luka evanđelist zapisuje kako je to bilo za vrijeme rimskog cara Augusta, za vrijeme dok je Sirijom upravljao Tiberije, a na drugom mjestu spominje se i rimski namjesnik Poncije Pilat.

Umjesto ovih imena mogli bismo staviti imena današnjih upravitelja država ili možda samo naše domovine. U današnji svijet, naš svijet, ulazi Bog. Dolazi tako već dvijetisuće i dvanaest godina. Božić je samo podsjetnik toga dolaska. Pitajmo se kako ga dočekujemo i kako ga prepoznajemo! Dakako, potrebno je otvoriti oči vjere da bismo prepoznali njegov dolazak. Želio je biti čovjek, jedan od nas.

Poistovjetio se s čovjekom, posebno s onim koji je u nevoljama, poistovjetio se s onim koji gladuje, s beskućnikom, sa zatvorenikom, s bolesnikom, s nevino osuđenim, sa strancem, sa začetim djetetom kojemu je onemogućen dolazak na ovaj svijet, s ostavljenim i zanemarenim starcem i staricom, s nevoljnikom bilo koje vrste. Tu ga možemo naći i prepoznati. On je i danas malo dijete, nemoćan je, ne viče, ne galami, nema sredstava javnoga priopćavanja.

Mnogi ga traže na krivim mjestima i prolaze pokraj njega ne prepoznajući ga. Božić je podsjetnik da obnovimo svoju vjeru. Božić je radostan blagdan koji se stoljećima slavi u našem hrvatskom narodu. Blagdan koji nas podsjeća na razne običaje koje ljubomorno čuvamo, ali on je ipak prvenstveno blagdan sadašnjosti jer Bog sada ulazi u naš svijet. 

Ovih dana mogli smo čuti mišljenje nekih, koji su kod nas na vlasti, da se Crkva i njezini članovi ne trebaju miješati u svjetovne poslove. Kako bismo se toga mogli odreći kad je Isus ušao u svijet i pozvao nas da živimo u svijetu svjedočeći njegovu blizini i njegovu ljubav prema svakome čovjeku? To je poziv i zadaća nas kršćana. Toga se ne možemo i ne smijemo odreći jer bismo izdali svoje poslanje. Priznajemo da nismo uvijek onakvi kakvi bi kao Isusovi učenici trebali biti.

U ovoj Godini vjere prisjećamo se i poruke II. Vatikanskoga sabora a on nas opominje: “da u nastanku ateizma nemali udio mogu imati vjernici, jer treba reći da oni zanemarivanjem vjerskoga odgoja ili pogrešnim izlaganjem nauka, ili također nedostacima svoga religioznog, ćudorednog i društvenoga života pravo lice Boga i religije prije zakrivaju nego li otkrivaju.” (GS 19).

Neka nam radosni dani proslave Božića budu poticaj da svojim zalaganjem pridonesemo boljitku osobnoga, obiteljskoga i društvenoga života. U tome neka nam pomogne Ona koja je svijetu donijela Spasitelja. Neka nam obnovljenom i čvrstom vjerom bude ispunjen Božić, kao i godina koju započinjemo blagdanom Marije Bogorodice. To Vam od srca želim!, stoji u poruci mons. Josipa Mrzljaka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije