Uspješno završena Zorina inicijativa “Nasilne veze su bezveze”

Dana 30. studenog završila je Inicijativa mladih Udruge Zora “Nasilne veze su bezveze”. Inicijativu je osmislilo  šestero mladih volontera udruge Zora, a u provedbu se uključilo još petero njih. Na njezinu provedbu mlade je potaknuo problem nasilja u mladenačkim vezama, prilikom kojeg se mladi u Međimurskoj županiji uglavnom nemaju kome obratiti, a ako se žele sami informirati, literatura je ili teško dostupna ili je uopće nema.

Cilj inicijative bio je promicanje zdravog života i slobode od rodno-uvjetovanog nasilja kroz edukaciju i aktivno djelovanje mladih Međimurske županije, kao i formiranje multikulturalne radne skupine mladih u svrhu zajedničkog djelovanja u rješavanju problema rodno-uvjetovanog nasilja.  Tijekom sedam mjeseci provedbe Inicijative organizirali su mnogo aktivnosti, a kako bi poruku svoje Inicijative učinili što vidljivijom najprije su kreirali roll-up banner, tiskali edukativne naljepnice i izradili bedževe u tri različita dizajna. 

Organizirali su dva ciklusa dvodnevnih edukativnih radionica za 30 mladih o vrstama rodno – uvjetovanog nasilja, utjecaju nasilja u mladenačkim vezama na formiranje veza u kasnijoj dobi, razlikama između spola i roda te načinu na koji te razlike utječu na rodno-uvjetovano nasilje kao i o načinima sprječavanja te reagiranja na nasilje. Na radionicama su sudjelovali i učenici romske nacionalnosti koji su smješteni u Učeničkom domu Graditeljske škole.

Formirana je multukulturna radna skupina mladih čiji zaključci su objavljeni u brošuri “Nasilne veze su bezveze”. Brošura je dvojezična, pisana na romskom bajaškom i hrvatskom jeziku, tiskana u 3000 primjeraka i podijeljena mladima i relevantnim institucijama koje se bave ili bi se trebale baviti prevencijom nasilja u mladenačkim vezama. Dvojezičnu brošuru možete pročitati ovdje

Povodom Međunarodnog dana mladih, 11.kolovoza održali su prvu javnu akciju, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna drugu javnu akciju, obje na Trgu Republike u Čakovcu. Na javnim akcijama za štandom sa edukativnim i promotivnim materijalima volonteri su informirali zainteresirane i razgovarali sa njima o problematici nasilja u vezama mladih kao i važnosti te potrebi preventivnih programa.

Kako bi smo doprli do što većeg broja mladih pristupali su prolaznicima i dijelili edukativne brošure i naljepnice “Nasilne veze su bezveze” i razgovarali s njima. Za prvu javnu akciju organiziran je glazbeni preformans, a za kraj i rasplesanim flash mob. Flash mob je snimljen i montiran u kratki video koji je dostupan na Zorinom YouTube kanalu pod imenom: Udruga Zora: Akcija povodom Međunarodnog dana mladih (11.08.2012.Trg Republike Čakovec).

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na drugoj javnoj akciji, u spomen na sve ženske žrtve obiteljskog nasilja postavili su simboličnu instalaciju. Osamnaest različitih parova ženskih cipela na bijeloj podlozi s obrisom ženskog tijela predstavljalo je 11 ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja u 2011. i godini te 7 žena žrtava u prvih devet mjeseci 2012. godine.

U obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pridružili su nam se predstavnici Policijske uprave Međimurske, Zavoda za socijalnu skrb Čakovec, Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” Čakovec, Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije i Vijeća za prevenciju grada Čakovca. Okrugli stol “Prevencija nasilja u mladenačkim vezama” organizirali su 18. rujna. u Učeničkom domu Graditeljske škole.

Naglašena je važnost osvještavanja o problemu rodno-uvjetovanog nasilja i educiranja mladih da prepoznaju nasilnika, ali i vlastito nasilno ponašanje. Odaziv stručnjaka iz škola i raznih institucija Međimurske županije kao i učenika srednjih škola bio je velik te je tako Okrugli stol posjetilo više od stotinu sudionika, što ukazuje na veliki interes i važnost ove teme. Na okruglom stolu kao govornici sudjelovali su uz Udrugu Zora i stručnjaci iz Centra za žrtve seksualnog nasilja- Ženska soba, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje- CESI, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Policijske uprave Međimurske. 

U sklopu inicijative nabavljeno je 48 novih naslova za Zor@teku koji se bave tematikom nenasilja, prevencijom nasilja, načinima prepoznavanja nasilje, seksualnošću i temama važnim za razvijanje zdrave mlade osobe. Cilj je bio osvijestiti mlade i pružati im adekvatne informacije nadohvat ruke, proširiti znanje mladih i lokalnih stručnjaka koji se bave mladima o relevantnim temama te poticati naviku samoobrazovanja i preuzimanja odgovornosti. Zor@teka je neformalna biblioteka udruge Zora koja u sklopu ureda djeluje od 2008.,a sadrži više od 500 naslova. Naslove možete pogledati klikom ovdje.

A, za kraj 2012. i za početak bolje nove godine, osmislili su i tiskali planer za 2013. godinu u 200 primjeraka i podijelili ga mladima. Sve što su napravili u ovih 7 mjeseci mladi volonteri su uobličili u  završni izvještaj Inicijative. U njemu pogledajte što grupa motiviranih mladih ljudi može učiniti da svoju zajednicu promijeni na bolje! Da bi se učinkovito riješio problem nasilja u mladenačkim vezama, potrebno je djelovati preventivno, a ne gasiti požare, jer je tada za neke već prekasno.

Iz tog razloga volonterima je bilo bitno da kao mladi aktivno djeluju za druge mlade, utječujći na promjenu nepovoljne situacije. Zato su organizirali niz akcija kako bi educirali mlade u dobi kada stvaraju prve ljubavne veze, da u budućnosti mogu zaštiti sebe, svoje partnere/ice, ali i svoje prijatelje, braću, sestre…

Provoditelji/ce inicijative bili su Boris Barić, Damira Kovačić, Ida Ivek, Krešimir Kelin, Margareta Mihalic i Sarah Jalušić, volonteri/ke na Inicijativi su Alan Horvat, Andrea Marđetko, Dalia Glavina, Petra Horvat i Tena Žganec, dok je mentorica Filipa Blažon. Inicijativu je podržala Europska komisija kroz program Mladi na djelu u iznosu od 4938,00 Eura.

Provoditelji Inicijative mladih ovim se putem najtoplije zahvaljuju svima koji su na različite načine omogućili da se ova Inicijativa provede. Donatori su bili: Europska komisija, Program “Mladi na djelu”, Autonomni centar- ACT, program JAKO, Grad Čakovec, SOHO bar Čakovec, Tiskara Zrinski, Vrtni centar “Salve Regina” Šenkovec, Knjižnica i čitaonica “Nikola Zrinski” Čakovec, a posebna zahvala ide Udruzi Zora na logističkoj, administrativnoj i stručnoj pomoći.

Fotografije njihovih aktivnosti možete pogledati na Zorinoj Facebook stranici u albumu “Nasilne veze su bezveze”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije