Vedran Žbulj: “Glavni cilj je osvojiti ligaško natjecanje”

Squash je u našoj županiji još poprilično nepoznat i egzotičan sport, ali entuzijasti iz Squash kluba Međimurje rade na prepoznatljivosti ovog sporta. O stanju u klubu i protekloj godini pitali smo Vedrana Žbulja.

eMedjimurje.hr: Koliko dugo djeluje Squash klub Međimurje, kako je došlo do organizacije kluba?

Žbulj: Squash klub Međimurje je osnovan 08.08.2008. kao težnja nas par zaljubljenika u taj sport da se taj izrazito fizički i mentalno zahtjevan sport popularizira u našem gradu i da se ostvare uvjeti za približavanje sporta mladima koji će se posljedično njime moći baviti i natjecateljski. Ukoliko niste upoznati sa samom prirodom sporta, radi se o igri sličnoj tenisu sa iznimkom da je teren zatvoren između četiri zida od kojih se loptica odbija. Radi se o sportu koji je izuzetno popularan u svijetu te se samim time i vrlo brzo širi. Posebno je popularan zbog psihofizičkog napora koji zahtijeva i koji se očituje u najvećoj potrošnji kalorija na sat od svih sportova. Jedino badminton je približno naporan kao squash.

eMedjimurje.hr: U kojim natjecanjima ste sudjelovali protekle godine, kakvi su bili rezultati?

Žbulj: U Hrvatskoj je naime od 2000. godine aktivan Hrvatski squash savez. Pojedinci koji stoje iza osnivanja ovog kluba već sad postižu zapažene rezultate na državnim natjecanjima u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog squash saveza kao i izvrsne nastupe na međunarodnim turnirima u Ljubljani i Beogradu. Naš trenutno najbolji igrač Nikola Mikac je u Rijeci osvojio treće mjesto, a u Varaždinu i Čakovcu je bio prvi. Kao klub već tri godine zauzimamo čvrsto drugo mjesto Hrvatske squash lige klubova, međutim sve bolje prikazanom igrom naših članova s pravom se nadamo da je sljedeće sezone možemo i osvojiti.

eMedjimurje.hr: I sami ste bili domaćini nekih natjecanja.

Žbulj: Svake godine u organizaciji našeg kluba u dvorani u Mihovljanu održava se sada već tradicionalni Božićni squash turnir. Na turniru sudjeluju igrači s područja Varaždinske i Međimurske županije. Zbog samo jednog squash terena i ograničenosti vremena mogu nastupati najviše 24 igrača. Također, standardno smo domaćini jednog kola Hrvatske squash lige klubova, u kojoj osim nas sudjeluju svi jači klubovi iz Hrvastke (Osijek, Bjelovar, Varaždin, Zagreb…)

eMedjimurje.hr: Jeste li zadovoljni godinom koja je za nama u financijskom i organizacijskom smislu?

Žbulj: Zadovoljni smo što smo u ovim teškim ekonomskim uvjetima uspjeli zadržati podršku naših dugogodišnjih sponzora te pridobiti i neke nove što nam je omogućilo da financiramo minimalne godišnje troškove koje kao klub imamo, a koji uključuju organizaciju jednog kola hrvatske timske lige, zatim tradicionalni Božićni turnir kao i troškove dvorane i loptica. S obzirom da je najam dvorane za trening skup, a sredstva limitirana trenutno smo dodatno angažirani oko iznalaženja dodatne financijske podrške, no za sada možemo reći kako smo zadovoljni kako smo klub organizacijski i financijski posložili u ovih četiri godina od osnutka.

eMedjimurje.hr: Gdje trenirate, kolike su razlike u dvoranama na različitim natjecanjima?

Žbulj: Matična dvorana Squash kluba Međimurje se nalazi u Mihovljanu kraj Čakovca u sklopu tamošnjeg sportsko – rekreacijskog centra i za sada se radi o jedinoj squash dvorani u Međimurju. Sama činjenica da postoji samo jedan teren za igru, te da u danom momentu na terenu mogu biti samo dvojica igrača, uvelike ograničava mogućnost treninga članovima kluba. Nedostatak više terena te skupi najam su trenutno jedan od najvećih problema s kojima se klub suočava, pogotovo uzevši u obzir nemogućnost ciljanog rada s mlađom populacijom kojeg u budućnosti klub želi postaviti kao svoj prioritet. Što se tiče samog terena, on nije izrađen u potpunosti po standardima koje propisuje Svjetska squash federacija no zadovoljavajući je za igru, te čak po mojem mišljenju jedan od boljih u državi, ako izuzmemo zagrebački squash centar gdje se nalaze četiri profesionalna terena.

eMedjimurje.hr: Koliko članova trenutno imate u klubu, kako je ustrojen rad tijekom tjedna?

Žbulj: Trenutno imamo oko 20ak članova od kojih su trojica licencirani squash treneri. Nikola Mikac, Damir Dolar i ja smo ove godine na testiranju u Budimpešti zadovoljili norme koje postavlja Svjetska squash federacija te nam je dodijeljena licenca squash trenera. Što se tiče samog treninga tokom tjedna, s obzirom da financijska pozicija kluba za sada još ne omogućava zakup klupskih termina iz klupske blagajne, ne postoje neki fiksni termini kad igrači mogu igrati, osim subote popodne kad vlasnik centra donira klubu besplatna dva sata. Stoga su igrači prisiljeni u vlastitom aranžmanu zakupljivati stalne termine početkom godine te se međusobno organizirati za igru. Kao što sam već rekao, jedan od ciljeva je pribaviti dodatna sredstva kojima bi se financirali dodatni klupski termini tokom tjedna u kojima bi tada nas trojica mogli trenirati mlađe naraštaje, iako smo svjesni da će to biti zahtjevni zadatak u sadašnjim uvjetima, ne samo iz financijskih razloga već i iz prenapučenosti same dvorane.

eMedjimurje.hr: Kakvi su planovi i ciljevi za iduću godinu?

Žbulj: Kao što sam već rekao, već tri sezone redom smo u Hrvatskoj timskoj ligi osvajali 2. mjesto iza zagrebačkog kluba koji funkcionira u dalekom boljim uvjetima nego su naši, a ispred klubova iz Slavonskog Broda, Varaždina, Bjelovara… Tako da, vezano uz sportske ciljeve, glavni je čim bolji rezultat u ligaškom natjecanju i eventualno konačno osvajanje naslova što, uzevši u obzir kvalitetu klupskih igrača, nije neizvedivo.

Članovima Squash kluba Međimurje svaka čast na upornosti i odricanju, želimo im da iduće godine dođu do željenog naslova.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije