Planirano proširenje u Kuršancu za 136 gradilišta u iznosu 14.5 milijuna kuna

Jedna od točaka 25. Skupštine Međimurske županije bit će zaključak o donošenju mjera za poboljšanje suživota romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva na području Međimurske županije.

Vlada Republike Hrvatske donijela je prijedlog nove Nacionalne strategije za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine. Strategija je usmjerena na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine u RH, a sadrži mjere kojima ce se na sustavan način romskoj nacionalnoj manjini pomoći u poboljšanju uvjeta života i uključivanje u društveni život i procese odlučivanja.

Nedavna događanja kojima je povod bio početak predškole u Gornjem Hrašćanu, pokazala su da je suživot većinskog naroda i romske nacionalne manjine na području Međimurske županije izuzetno složen, te da se u njegovo daljnje poboljšanje, osim Međimurske županije moraju uključiti i sve nadležne institucije Republike Hrvatske.

Na 26 stranica materijala koji se bavi ovom problematikom uz ostalo stoji:” Romi su nacionalna manjina koja, prema popisu stanovništva iz 2001. godine čine 0,21% stanovništva, odnosno kojih ima 9 463, ali se procjenjuje da ih je u Republici Hrvatskoj znatno više, čak između 30 000 i 40 000. Razlika između popisa stanovništva i procijenjenog broja krije se u činjenici da su se Romi prilikom popisa stanovništva, a i u mnogim drugim situacijama, izjašnjavali kao pripadnici drugih narodnosti.”

Tako se navodi podatak za je 1991. godine u našoj županiji bilo 1 920 pripadnika romske manjine, a 2001. godine 2 887.

Dalje piše: “Na području Međimurske županije, 8 općina i 1 grad imaju izabrana općinska vijeća odnosno predstavnika romske nacionalne manjine (Pribislavec, Orehovica, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Podturen, grad Mursko Središće, Trnovec, Kuršanec). Također, na razini regionalne samouprave, izabrano je Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije. Za funkcioniranje i rad vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije utrošeno je u 2010. godini 0 kuna zbog neaktivnosti , u 2011 godini 19.750,00 kuna. Nakon održanih izbora za Vijeće romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji u 2011. godini i konstituiranja novog saziva vijeća za 2012 godinu u proračunu predviđeno 65.000, kuna za redovnu djelatnost dok je Financijski plan za rad vijeća ukupno predviđeno 202.000,00 kuna.”

Uz detalje u kojima se navodi na koje se sve načine pomaže romskoj manjini (obrazovanje, socijalna i zdravstvena skrb itd.) financijski u ovom dokumentu u oči pada dio “Program komunalnog opremanja romskog naselja Kuršanec: Grad Čakovec je uz potporu RH osigurao prostor za proširenje romskog naselja prema iskazanim potrebama izgradnje obiteljskih kuća. Planskom prostornom dokumentacijom, izradom DPU-a Kuršanec – Romsko naselje osigurano je plansko širenje naselja. Planirano je 136 novih gradilišta čime se zadovoljava djelomično iskazan interes za izgradnjom kuća.” Do sada je na detaljni plan uređenja i imovinsko pravne i geodetsko – katastarske poslove utrošeno 370. 000,00 kuna, a ukupna procjena financija faza projektne dokumentacije i izgradnje doseže iznos od 14.500.000,00 kuna.

U nastavku se još navodi: “Napominjemo da za objekte ne bi bile zatražene građevinske dozvole niti bi se naplaćivao komunalni doprinos. Program komunalnog opremanja i legalizacije objekata Romskog naselja bi se morao većim dijelom sufinancirati iz državnog proračuna inače programski dokumenti dekade Roma neće moći zaživjeti u praksi.”.

Vijeće za prevenciju Međimurske županije donijelo je svoje zaključke koji su na kraju ovog dokumenta:

Potaknuti događajima oko održavanja projekta Predškole u Gornjem Hrašćanu, te ponavljanja sličnih događanja, ali i daljnjih koraka u socijalizaciji pripadnika romske nacionalne manjine, poticanja obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja u svakodnevni život, Vijeće za prevenciju Međimurske županije na svojoj 2. sjednici održanoj 10. listopada 2012.godine, s temom Aktualna situacija vezana uz suživot romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva na području Međimurske županije, nakon rasprave, donijelo je sljedeće

ZAKLJUČKE

1. Osuđuje se svako poticanje netrpeljivosti, otežavanje suživota romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva te svako iskazivanje netolerancije.

2. U svim institucijama potrebno je osigurati poštivanje građanskih prava svim građanima Međimurske županije. Sve institucije sustava trebaju voditi računa da svi građani ispunjavaju svoje zakonom propisane obveze, poštuju propise i ponašaju se u skladu sa zakonskom regulativom te da se na sve njih pod istim uvjetima primjenjuju zakonom propisane sankcije za neispunjavanje obveza i kršenje zakona.

3. Prema Vladi Republike Hrvatske uputit će se inicijativa za izmjenu pojedinih zakona ili kontroli pridržavanja postojećih zakonskih rješenja, vodeći računa o dosadašnjoj praksi i našim iskustvima. To se posebno odnosi na:

– pojačanu kontrolu trošenja socijalnih pomoći i sličnih primanja po drugim osnovama na način da se sankcionira trošenje u druge svrhe od namijenjenih, odnosno utvrditi osiguranje određenih socijalnih prava na način koji ce osigurati nadzor trošenja tako dobivenih sredstava (npr. vaucheri s određenom namjenom).

– uvažanje obveze da se socijalna davanja odrađuju putem javih radova odnosno uvjetovanje dobivanje socijalnih davanja sudjelovanjem u javnim radovima.

– mogućnost sustezanja dijela socijalne pomoći na ime plaćanja komunalnih davanja.

– izmjena zakonskih rješenja u cilju sprječavanja višestrukih recidiva u počinjenju kaznenih djela.

– reguliranje pitanja sakupljanja sekundarnih sirovina uz obvezu dokazivanja porijekla kod otkupa posebno obojenih metala, budući da se to cesto može povezati s krađama iz ili s objekata.

4. Aktivnije uključivanje pripadnika romske nacionalne manjine i njihovih izabranih zastupnika u osiguravanju suživota i daljnje socijalizacije i povećanja životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, te osiguravanje preduvjeta za održavanje reda u naseljima gdje žive Romi.

5. Stvoriti uvjete kako bi se u naseljima gdje žive pripadnici romske nacionalne manjine mogli održavati razni javni, kulturni, sportski i obrazovni sadržaji.

6. Osigurati uvjete za predškolski odgoj djece romske nacionalnosti u vrtićima i školama u trajanju od tri godine, kako bi im se omogućilo normalno praćenje nastave i kvalitetni napredak u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz preduvjet učenja hrvatskog jezika što je najčešća prepreka za otežano uključivanje u obrazovni sustav.

7. U svim školama, a prioritetno u onima u kojima se školuje veći broj pripadnika romske nacionalne manjine potrebno je dograditi i adekvatno opremiti prostor za cjelodnevni boravak djece i organizaciju aktivnosti na kojima se okupljaju djeca i roditelji u provođenju preventivnih programa. U školama koje nemaju školske sportske dvorane potrebno ih je izgraditi (OŠ “dr. Ivan Novak” Macinec, OŠ Kuršanec, OŠ Orehovica).

8. Najžurnije je potrebno izgraditi novu zgradu škole s pripadajućom dvoranom u Pribislavcu, dograditi prostor Osnovne škole “Dr.Ivana Novaka” u Macincu, a uz školu izgraditi školsku sportsku dvoranu, te Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu (postojeći prostor je neadekvatan i nedostatan).

9. Prilikom izrade Planova zapošljavanja u državnim službama i ispostavama ministarstava u Međimurskoj županiji treba uvažavati lokalne posebitosti, te omogućiti zapošljavanje većeg broja osoba na poslove koji su bitno povećani zbog strukture stanovništva. To se posebno odnosi na Centar za socijalnu skrb, Policijsku upravu Međimursku, Obiteljski centar
Međimurske županije, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i srodne institucije.

10. Izraditi Akcijski plan socijalizacije pripadnika romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji i podizanja razine obrazovanja u Skladu s Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma u Republici Hrvatskoj do 2020. godine s jasno određenim vremenskim rokovima i naznačenim nositeljima aktivnosti.

11. Smatramo potrebnim i korisnim pokrenuti znanstvena istraživanja demografskih, socioloških, kulturoloških i gospodarskih pitanja koja imaju ključan utjecaj na suživot manjinskog i većinskog stanovništva u kontekstu Nacionalne strategije za uključivanje Roma do 2020.”

Cijeli dokument možete naći ovdje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije