Hoće li Štefanec biti pripojen Čakovcu?

Građani naselja Štefanec pokrenuli su inicijativu za izdvajanje naselja Štefanec iz Općine Mala Subotica i pripajanje Gradu Čakovcu. Predmetna inicijativa po prvi je puta pokrenuta još 2007. godine i Skupština Međimurske županije se svojim Zaključkom od 29.06.2007. godine pozitivno očitovala oko izdvajanja naselja Štefanec iz Općine Mala Subotica, pod uvjetom da se o tom pitanju pozitivno izjasne građani Štefanca.

Vlada Republike Hrvatske je 31. srpnja 2008. godine dala negativno mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj koji je podnijela u Hrvatskom saboru, zastupnica Dragica Zgrebec.

Općinsko vijeće Mjesnog odbora Štefanec je na svojoj 3. sjednici od 10. travnja 2012. godine, donijelo Odluku o nastavku provedbe inicijative za postupak izdvajanja naselja Štefanec iz Općine Mala Subotica i pripajanje Gradu Čakovcu. Vijeće Mjesnog odbora Štefanec zatražilo je mišljenje Općine Mala Subotica o ponovnoj inicijativi mještana Štefanec. Općina Mala Subotica je svojim dopisom od 8. kolovoza 2012. godine dostavila mišljenje prema kojem smatra da bi trebalo raspisati referendum radi pribavljanja prethodnog mišljenja građana naselja Štefanec, jer potpisivanje peticije koje je provedeno prije pet godina ne održava pravu sliku stanja u ovom trenutku.

Sukladno članku 31. Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, Mjesni odbor Štefanec je 9. studenog 2012. godine ponovno pribavio mišljenje svojih građana, koji su vlastorucnim potpisom potvrdili svoju želju za izdvajanjem iz Općine Mala Subotica i pripajanje Gradu Čakovcu.

Prijedlog za promjenu područne pripadnosti naselja Štefanec u Općini Mala Subotica zaprimljen je u Upravnom odjelu za poslove Skupštine i opće poslove, dana 12. studenog 2012. godine. Iz popisa građana naselja Štefanec proizlazi da je za promjenu područne pripadnosti 440 građana.

S obzirom da članak 30. stavak 1. Zakona govori da prijedlog za izdvajanje naselja iz sastava jedne jedinice lokalne samouprave može predložiti predstavničko tijelo lokalne jedinice ili jedna trećina građana s prebivalištem na području naselja za koje se predlaže promjena, Upravni odjel za poslove Skupštine i opće poslove zatražio je od Policijske uprave
međimurske podatak o broju građana naselja Štefanec. Isto tako od Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji zatražen je službeni podatak o broju birača koji imaju prebivalište u naselju Štefanec.

Od Policijske uprave međimurske dobiven je popis građana iz kojeg proizlazi da naselje Štefanec broji 826 građana, a od Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji je dobiven podatak da na dan 14. studenog 2012. godine naselje Štefanec ima 698 birača koji imaju prebivalište u navedenom naselju.

Također dana 16. studenog 2012. godine zaprimljena je odluka Gradskog vijeća Grada Čakovca, od 15. studenog 2012. godine, kojim podržavaju izdvajanje naselja Štefanec iz Općine Mala Subotica i pripajanje Gradu Čakovcu.

Kako broj potpisa građana cini više od jedne trećine građana s prebivalištem na području naselja Štefanec, što je zakonski minimum za pravovaljanost prijedloga za predmetnu promjenu, prijedlog se smatra zakonitim te se predlaže Skupštini Međimurske županije da se očituje o podnesenom zahtjevu.

Predlagatelj promjena, osim očitovanja Skupštine Međimurske županije, u nastavku postupka promjene područja dužan je pribaviti i prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Nakon dobivanja suglasnosti Vlade RH slijedi procedura promjene Zakona o područjima županija, gradova i općina, kojim se utvrđuje pitanje promjene područja. Prijedlog zaključka dostavlja se Skupštini na raspravu i prihvaćanje prenose web stranice Međimurske županije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije