Održana predavanja u okviru projekta Biljni lijekovi i njihove zamke

Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec ove je godine na Plivinome natječaju dobila potporu za provođenje projekta “Biljni lijekovi i njihove zamke”. Voditeljica projekta je dr. sc. Žaklin Lukša, a u projektu sudjeluju i profesorice Nevenka Sinković i Tanja Šalamon.

U okviru projekta održavaju se predavanja o temama vezanima uz uporabu različitih vrsta lijekova, posebice biljnih preparata, ali i drugih lijekova s ciljem edukacije učenika, ali i popularizacije prirodnih znanosti. Predavači su bivši učenici Gimnazije, a sada zaposlenici Plive.

Tako su u subotu, 24. studenog 2012. godine održana dva predavanja. Mihaela Tuksar održala je predavanje pod nazivom “Aktivna farmaceutska supstanca /API/ kao okosnica istraživanja i razvoja u farmaceutskoj industriji”, a Maja Gašparić  govorila je o kliničkome razvoju lijekova.

Uz predavanja u okviru izborne nastave biologije provode se i radionice o temama vezanima uz uporabu lijekova i nuspojave lijekova, a posebice dodataka prehrani i biljnih preparata za koje postoji pogrešno mišljenje da ne mogu biti štetni za zdravlje. Učenici rade na manjim istraživačkim projektima (Učinimo bakterije vidljivima, Koliko biljnih preparata i zašto koristimo, Koliko je bakterija u prostorima u kojima boravimo, Ljekovite i otrovne biljke, Propolis kao lijek, Kamilica i njezini učinci, Razlike u kvaliteti samonikle i uzgojene kamilice, Istraživanje djelovanja različitih preparata propolisa na bakterije…).

Tijekom školske godine planirano je još nekoliko predavanja, ali i predstavljanje učeničkih projekata i izložba plakata s ciljem edukacije što većeg broja učenika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije