Obilježavanje Dana svete Barbare u Murskome Središću

Zamjenik gradonačelnika Mursko Središće Dražen Srpak poziva na obilježavanje Dana svete Barbare, zaštitnice rudara:

“U Gradu Mursko Središće postoji dugogodišnja tradicija rudarenja koja seže od početka prošlog stoljeća. Godine 1925. otvorena je prva jama u Međimurju zvana “Hrastinka 1”, a bavljenje rudarstvom traje sve do 1972. godine kad je zatvorena zadnja rudarska jama “S4”, a time i samo poduzeće “Međimurski ugljenokopi”.

Pošto je rudarstvo bilo od iznimne važnosti za naš kraj, a tome svjedoči i podatak da je bilo zaposleno više od 1500 rudara, naša je dužnost da se taj dan posebno obilježi upravo na dan njihove zaštitnice, svete Barbare. Tako se već osmu godinu za redom taj dan tradicionalno slavi u sklopu poduzeća TEAM d.d. – inicijatora očuvanja rudarske baštine, a već četvrtu godinu ga slavi i Grad Mursko Središće kao gradski blagdan.

Čast nam je i zadovoljstvo što Vas možemo pozvati da svojom nazočnošću uveličate ovogodišnju proslavu Dana sv. Barbare – zaštitnice rudara, te da prisustvujete svečanom programu. Bivši rudari koji zbog bolesti ili prijevoza nisu u mogućnosti sami doći na obilježavanje, imaju pravo na pratnju jedne osobe koja može prisustvovati druženju i domjenku u TK Cimper”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije