Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

U nedjelju, 25.studenog u cijelom svijetu obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tim danom također započinje i 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama (25.studenog – 10. prosinca). Ove godine su se razne udruge, institucije i pojedinci/ke s područja Međimurske županije okupili  kako bi zajedno obilježili ovaj dan te informirali stanovništvo o ravnopravnosti spolova te mehanizmima zaštite.

U subotu, 24. studenog od 9 do 11 sati na Trgu Republike u Čakovcu u sklopu projekta “Jednako vrijedni” koji provode Udruga Zora, Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije organizira se javna akcija tijekom koje će na štandu dijeliti edukativne materijale kao i informacije o anti diskriminacijskom zakonskom okviru Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova.

U akciji također sudjeluju Centar za socijalnu skrb, Društvo socijalnih radnika Međimurske županije, Udruga studenata Međimurja, organizacija žena Hrvatske seljačke stranke “Hrvatsko srce” i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Čakovec, dok će se Policijska uprava međimurska i Vijeće za prevenciju grada Čakovca uključiti sa akcijom “Živim život bez nasilja”.

Na akciju su pozvane i osobe iz javnog i političkog života Međimurske županije da svojim prisustvom i izjavama o potrebi suzbijanja i prevencije nasilničkog ponašanja doprinesu senzibilizaciji stanovništva Međimurske županije. U nedjelju, 25. studenog od 17.30 do 19 sati u Gornjem Mihaljevcu na Danima općine organizira se informativna akcija na kojoj će mještanima dijeliti edukativne materijale i informacije.

Predavanje o nasilju u obitelji, antidiskriminacijskom zakonskom okviru te mehanizmima zaštite biti će održano i u Domu za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća”. Projekt “Jednako vrijedni” podržao je Ured za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Svjetska statistika svjedoči kako su u više od 70 % slučajeva ubojstava žena u svijetu počinitelji bili njihovi partneri.

Posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj ubijeno je 305 žena u dobi od 22 do 47 godina kao posljedica obiteljskog nasilja. U 96% slučajeva nasilja nad ženama, zlostavljači su bili njihovi supruzi ili partneri, a samo 5% žena žrtava nasilja ih je to prijavilo policiji.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije