Matija Špes iz New Yorka: Superoluja, izbori i zima

Život nakon superoluje Sandy

Eksluzivno za portal eMedjimurje.hr iz New Yorka s aktualnim pričama i nepogodama koje su pogodile taj grad javio se Matija Špes koji ističe kako se posljedice od oluje Sandy osjećaju, velike količine smeća i nakupina se još uvijek odvoze, a u nekim dijelovima podzemne željeznice još ima vode.

U nekoliko škola, posebice na donjem dijelu Manhattan-a nastava je započela prije nekoliko dana zbog vode koja se još uvijek nalazila u prizemljima. Isto vrijedi za trgovine, neke tvrtke i trgovačke centre, a očito je da su da su najgore pogođena područja još uvijek u velikom rasulu. Veliki broj stanovnika ostao je bez krova nad glavom, no pritom treba imati na umu da Amerikanci na tom području nisu na “ti” sa “šudrom, cementom i tačkama”.

Nakon razgovora s arhitektom iz Japana koji ovdje radi i živi već 12 godina, Matija je doznao da su zbog stila gradnje naše kuće četiri puta čvršće i stabilnije nego one kakve je prije nekoliko dana odnijela “superoluja” Sandy. No, ima i nešto za što im možemo “skinuti kapu” – Sandy je jedna od najvećih katastrofa u povijesti ovog grada, no potrebno im je bilo svega 96 sati da vrate stvari u normalu – škole, Wall Street, trgovački centri, bolnice i za njih ono najvažnije – Njujorška podzemna željeznica.

Od 468 postaja koliko ih Metro ima, do danas ih samo nekoliko nije u funkciji, no i za to su se pobrinuli s autobusnim linijama. Uragan Sandy je bio glavna tema do dana kad su održani Izbori za predsjednika SAD-a.

Izbori za predsjednika SAD-a

Kandidati Romney i Obama tamo nisu samo kandidati, nego “rock zvijezde ili nogometni klubovi” sa popunjenim stadionima i fantastičnim atmosferama jer bili su na Times Square-u kad su preko ogromnih ekrana objavljivali pobjednike saveznih držav i među nekoliko tisuća ljudi gdje su prevladavali Obamini glasači (rezultat za saveznu državu New York – Obama 63%, Romney 36%).

Na objavu da je Obama pobjednik izbora Times Square je poludio! “Four more years! Four more years!”, “O-ba-ma! O-ba-ma!” se navijalo od objave do 2 sata iza ponoći. Razgovarali su sa biračima i lijepo je bilo shvatiti da tamo, za razliku od nas, ne glasaju za jednoga samo zato da onaj drugi na pobijedi….

Superoluja ima mlađeg brata

Osam dana nakon superoluje temperatura je drastično pala, a New York pogodilo novo snježno nevrijeme. Palo je 20-tak centimetara snijega u nekoliko sati, a vjetar je puhao do 80km/h. Ulice Manhattan-a su prazne jer je iznimno teško biti vani i hodati, a ukoliko i dignete glavu od silnog vjetra i snijega nećete ništa vidjeti.

Neke stanice podzemne željeznice su zatvorene i na kratko je bila razmotrena mogućnost otkazivanja nastave, no ipak se sve primirilo.  Nakon superoluje, izbora i snježne oluje – Njujorčani se nadaju da će glavne teme u sljedećih nekoliko tjedana ipak biti nešto “mirnije”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije