Od 22. do 24 studenog 18. Jazz fair festival

Čakovečki Centar za kulturu i ove godine je od 22. do 24. studenog domaćin 18. Jazz fair festivala. Tako na Tribini Čakovec četvrtkom, 22. studenog u 20 sati festival otvaraju Damir Kukuruzović gipsy swing quartet i East Gipsy band iz Budimpešte.

Damir Kukuruzović već dugi niz godina slovi kao jedan od najvjernijih sljedbenika Djanga Reinhardta u Hrvatskoj. U rodnom Sisku 2005. godine utemeljio je Siscia jazz club internacionalnog značaja te međunarodni festival jazza i bluesa na obalama Kupe koji su do sada posjetili mnogi svjetski jazz glazbenici. Kvartet je surađivao i s drugim značajnim imenima iz svijeta gipsy jazza: harmonikaš Ludovic Beier, Adrian B. Burns…, a sudjelovao je i na svim bitnijim jazz festivalima promovirajući glazbu Djanga Reinhardta.

Kvartet je snimio dva albuma, a Damir Kukuruzović je jedan od najboljih gipsy swing gitarista u nas, baštinik velikog Djanga Reinhardta na ovim prostorima, ravnopravni sugovornik «hodajućem Djangu», Angelu Debarru… East gipsy band dolazi iz Budimpešte i predstavlja novu boju mađarske, ali i svjetske glazbene scene.

Članovi sastava dolaze iz redova ponajboljih jazz i gypsy glazbenika. Njihova glazba je pustolovina unutar tradicije romske glazbe pomiješana s elementima jazza. Improvizacija i karakteristike jazza su u središtu njihove glazbe. Osnivač sastava je József Balázs, jedan od najtalentiranijih klavirista mlađe generacije. 

23. studenog u 20 sati  predstavit će se Nyul Project Osijek i  Tzar blues band iz Ljubljane. Nyul Project je band koji čine iskusni hrvatski glazbenici, oslanja se na vlastite ideje i kreacije pa u repertoaru prevladavaju skladbe članova sastava: gitara, Fender Rhodes, Jazz Bass Fretless i metlice. JNP je jedan od rijetkih jazz grupa iz sjevernog / istočnog dijela Hrvatske koji njeguju  autorski glazbeni izraz.

U lipnju 2012. objavio je album “Jazzy Nyul Project” na kojem gostuju Matija Dedić i Velimir Šegon, u izdanju Aquarius Recordsa. U recenziji albuma ugledni jazz gitarist Ratko Zjača navodi: “Debut CD grupe  koja ima interesantan  koncept i pristup improvizaciji i kompoziciji. Od prvog do posljednjeg momenta osjeća se komunikativnost, povezanost i osobni glazbeni identitet. Ugodno iznenađenje.”

Priča o The Tzar Blues Bandu počinje već u 80-im godinama prošlog stoljeća, kada je Srečo Tzar, rijetko viđeni zaljubljenik u blues, kolekcionar i recenzent blues ploča odlučio 1989. godine osnovati blues band. Tako je u Ljubljani nastao Bon Ton Roulette, blues band u postavi sa dvije gitare, ritam sekcijom, klavijaturama i sa Srečom Tzarom kao vokalom. Repertoar grupe sačinjavale su obrade kvalitetnih američkih bluesera i blues bandova kakvi su bili The Fabulous Thunderbirds, The BelAirs, Ronnie Earl & The Broadcasters, Duke Robillard and The Pleasure Kings, Robert Cray Band …

Svoj eklektički repertoar dopunjavaju  pomoću izabranih pjesama autora i bandova koji sviraju cajun/swamp rock,  primjerice The Tailgators i južnjačkog rocka, kakve su izvodili poznati Dickey Betts & The Great Southern. Band se ponovno okuplja 2008. godine. Najprije nastaje The Bon Ton Roulette Blues Band koji nešto kasnije uzima ime po osnivaču, Sreču Tzaru. Prvi značajniji nastup band ima 2011. na festivalu MareziJazz u Marezigama kod Kopra.

Posljednjeg dana festivala od 20 sati na rasporedu je mađarski sastav Djabe. Djabe je najpoznatiji jazz/world fusion sastav u Mađarskoj. Osnovan je prije 15 godina i do danas je održao brojne domaće i internacionalne koncerte te dobio niz nagrada. Od 2007. godine Djabe redovito održava koncerte s bivšim gitaristom Genesisa, Steveom Hackettom. Od 2002. sastav je održao koncerte u 42 države diljem Europe, Azije i Sjeverne Amerike. Djabe je jedan od najčešće pozivanih mađarskih sastava na internacionalne festivale.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije