Nema više varanja gotovinom jer se uvodi fiskalna kasa

Ministarstvo financija od iduće godine uvodi fiskalnu kasu. Riječ je o sustavu softvera i aparata kojim će ugostitelji, obrtnici, trgovci i svi koji rade s gotovinom biti na direktnom linku s Poreznom Upravom. Čim izdaju račun, on će se odmah registrirati u sustav pa neće biti mogućnosti brisanja računa niti utaje poreza, osim ako se račun ne izda, a usluga naplati.

U Vladi računaju da bi onemogućavanjem rada na crno mogli naplatiti više od milijardu kuna, što je otprilike iznos dviju božićnica i jednog regresa svih zaposlenika države. Sve to, međutim, u praksi ostavlja mnogo nedoumica i otvorenih pitanja, ali i onog najvažnije – nove troškove u poslovanju koji i bez toga muku muče s brojnim davanjima te zbog krize smanjenim prometom. 

Građani novim zakonom postaju svojevrsni inspektori jer će moći i sami provjeriti jesu li njihovi računi prijavljeni Ministarstvu financija. Predviđaju se i kazne za poduzetnike koji će nastojati zaobići nova pravila, i to od pet tisuća do vrtoglavih 500 tisuća. Zanimljivo, i građani moraju biti na oprezu.

Uhvati li ih inspekcija pred trgovinom bez računa, kazne su od 200 do dvije tisuće kuna. Slično rješenje već su uvele brojne europske zemlje poput Švedske i Italije, a već ga koriste i naši susjedi – Srbija i Bosna i Hercegovina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije