KOLUMNA: Igrati ili ne igrati, pitanje je sad

Ovog vikenda dvije utakmice Međimurskih nogometnih liga nisu odigrane. Jedna u 2. MNL zapad gdje su trebali igrati Venera Sveti Juraj na Bregu i Napredak, a jedna u 3. MNL zapad gdje je Sloga trebala dočekati Zebanec. U gornjem dijelu lijepog našeg Međimurja ipak je bilo nešto više snijega nego u nizinskom dijelu.

U nekim mjestima koja su između Svetog Jurja na Bregu i Štrigove susreti su ipak igrani. Sad se postavlja pitanje zašto negdje jeste igrano, a negdje ne. Igrano je u 3. MNL zapad u Prekopi gdje su se sastali Plavi i Hajduk Susret nije dovršen jer su gosti odgurnuli i izgrudali suca. Sad je pitanje je li to bilo zbog rezultata 3:1, zbog lošeg suđenja ili revolta što se igra po takvom terenu kakav je bio?

Igralo se i u Jurovcu gdje su Bratstvo i Mladost Selnica završili 2:2. Na upiti domaćem predstavniku kako je bilo odgovor je bio:”Bilo je svega, samo ne nogometa.” Sve je u redu dok se ne desi ozljeda.

Kojim napucima se suci vode u ovakvim slučajevima i zašto je u nekim međimurskim mjestima igrano, a u nekima ne? Bilo bi logičnije ili da se svugdje igra ili nigdje, jer ova domena slobodnog sudačkog uvjerenja je dosta labilna što pokazuje ovaj konkretan primjer na potezu od Svetog Jurja na Bregu do Štrigove. Malo se ne igra pa se malo igra.

U Pravilniku o nogometnim natjecanjima u članku 32. piše se o Ocjeni pogodnosti terena za igru. Uz ostalo piše:

Utvrđivanje nepogodnosti terena mora biti izvršeno u nazočnosti kapetana oba zainteresirana kluba i to u trenutku koji je službeno određen za početak utakmice. Da li je teren nepogodan za igru, zbog nevremena ili zbog nečeg drugog što spada u višu silu, odlučuje jedino sudac koji je određen da vodi utakmicu. Sudac neće započeti utakmicu:

a) ako teren za igru nije pravilno i vidljivo obilježen, a sve naprave pravilno i ispravno postavljene,

b) ako su na terenu za igru blato ili voda koji ometaju kretanje igrača i lopte,

c) ako je teren za igru zaleđen te postoji mogućnost ozljede sudionika igre,

d) ako je teren za igru pokriven snijegom čija visina onemogućava kretanje igrača, lopte i sudaca,

e) ako uslijed magle nisu vidljiva vrata sa središnje crte.”

Vezano uz snijeg sad je pitanje kako si tko tumači točku d. Ako padnu samo 2 – 3 centimetra snijega visina snijega onemogućava kretanje lopte, pogotovo ako je snijeg mokar kakav je danas bio. S druge strane, ako se lopta šutne dovoljno jako, daleko, snažno i visoko ni pola metara snijega neće omesti kretanje lopte.

Kako god bilo najbitnije je da se nitko od igrača ne ozlijedi i nadamo se da nije jer ovakvi tereni mogu biti i jesu izuzetno opasni za igrače. Sad bi se još dalo pitati jesu li pogriješili suci u Svetom Jurju na Bregu i Štrigovi ili oni u Prekopi i Jurovcu? Ili su svi bili u pravu u svojim procjenama?

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije