Ukradenim autom u provod ili pljačku

Statistički gledano, šansa da netko ukrade baš vaš automobil u Hrvatskoj tijekom godine dana je oko 1:1000 ili 0,1 posto. Što se tiče krađa automobila, dakle, možemo relativno mirno spavati jer naša je država u tome među najmanje ugroženima na svijetu.

Primjerice, izgledi da vam netko ukrade automobil u Italiji pet puta su veći, u Francuskoj osam puta veći, a u Velikoj Britaniji čak deset puta.

Prevedeno u konkretne brojeve, u Velikoj Britaniji se svake godine ukrade više od 300.000 automobila, što je svaki stoti registrirani. U nas je prošle godine bez svojeg automobila ostalo 1560 ljudi, no većina od njih samo privremeno.

Vlasnicima je ubrzo vraćeno 53 posto vozila, nešto zaslugom policije, a nešto zbog toga što lopov uopće nije namjeravao zadržati automobil.

Takav tip krađe, u kojoj automobil kradljvicima služi samo za zabavu ili za prijevoz od točke A do točke B, vrlo je čest. Lopovi automobil napuštaju nakon što isprazne spremnik goriva ili, na veću žalost vlasnika, nakon što dožive prometnu nezgodu.

Neki automobile kradu kako bi im poslužili za izvršenje daljnjih kaznenih djela, primjerice pljačke. Takvi automboili u pravilu najlošije prolaze. Nakon što obave “posao”, kriminalci nastoje uništiti sve dokaze, pa automobil u pravilu završava kao neprepoznatljiva izgorjela hrpa smeća.

Uvjerljivo najviše automobila ukrade se u Zagrebu, gdje je lani zabilježena gotovo polovica svih takvih slučajeva u Hrvatskoj.

Poslije Zagreba slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Podatak o 1560 ukradenih automobila i izgledi za krađu tijekom godine dana od 0,1 posto u Hrvatskoj prava su sitnica u odnosu na ono što se događa u SAD-u.

Ondje svake godine ukradu više od milijun automobila, a izgledi da će vam netko tijekom godine dana ukrasti automobil su 0,51 posto.

Broj krađa automobila u Hrvatskoj u stalnom je padu još od 2004. godine. Tad su ukradena 2462 auta, a svake godine nakon toga sve manje i manje. Još veći pad bilježi broj provala u aute.

Primjerice, 2004. godine u Hrvatskoj ih je bilo 6989, a prošle godine “samo” 2388. Policija u pravilu riješi svaki četvrti slučaj, no i tad oštećeni rijetko dolaze do stvari koje su im ukradene.

Najveće izglede da će vam netko provaliti u automobil i ukrasti nešto iz njega imate u Istri. Istarska županija je u broju prijavljenih provala u vozila na drugom mjestu, iza Zagreba i daleko ispred ostatka Hrvatske, s primjerice, gotovo dvostruko više provala od Splitsko-dalmatinske ili Primorsko-goranske županije.

S obzirom na broj automobila registriranih u Istri, to je zabrinjavajuće.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije