Druga sezona Masterchefa, kuharskog showa Nove TV već se opasno zahuktala, a otkriveno je i 19 najboljih kandidata koji su svojim talentom uspjeli zaslužiti mjesto u Masterchef kuhinji. Mjesta je bilo za 20 finalista, ali je jedna natjecateljica odustala prije velikog finala.
Među onima koji su ušli u završnicu i bore se za pobjedu ovog gledanog tv showa su i dvojica međimurskih kuhara-amatera, koji inače dolaze iz Čakovca: Nikola Lesar i Marko Palfi, piše portal Mnovine.biz.
Tko su međimurski finalisti?
Nikola Lesar već je s 18 godina radio na kruzeru, a food menadžer mu je rekao da ga vidi na svom mjestu za 5 godina. Nažalost zbog obiteljskih problema morao se vratiti kući nakon par mjeseci rada u Americi. Ambiciozan je, lojalan i unikatan, mane su mu povodljivost i to što je ponekad preglasan. Odlika dobrog šefa je, po njemu, da sluša svoje osoblje, jer bez njih, on je nitko i ništa.
Njegova prva kuharska uspomena su corn flakes s čajnom salamom i maslacem, sve zapečeno u mikrovalnoj. Najteža situacija u kuhinji dosad mu je kuhanje za roditelje svoje djevojke. Volio bi naučiti o molekularnoj gastronomiji i imati restoran s takvim jelima. Dnevno provede tri sata gledajući razne kulinarske emisije. Najponosniji je na svoj losos s umakom od gljiva. Uvijek pogodi omjer začina. Najveća ambicija u životu: 3 Michelinove zvjezdice.
Drugi je Marko Palfi, koji također dolazi iz Međimurja, iz Pušćina, ali se kao student novinarstva u posljednje vrijeme uglavnom nalazi u Zagrebu. On kaže da bi za pet godina volio biti na jednogodišnjoj praksi kod Thomasa Kellera u njegovom restoranu “Frenchlaundry” u Napavalleyu kao pomoćni kuhar. Najteža stvar u životu mu je bila gubitak posla.
Društven je, organiziran, zna slušati, a mane su mu to što je hedonist, tvrdoglav i strog. Kod ukućana ga smeta šlampavost. Volio bi imati jaču snagu volje. Naučen na stres, tad mu je najveća koncentracija. Opušta se uglavnom kuhanjem. Kuha od desete godine, samouk. Prva jela su mu bila jaje na oko i pomfrit. Hrana mu je oduvijek najveća okupacija, provodi sate i sate razmišljajući što će skuhati. Pojedine recepte razrađuje u glavi mjesecima. Nikad ne kuha po tuđim receptima.
Najteža situacija s kojom se dosad susreo u kuhinji je doček Nove godine za 25 ljudi, a štednjak mu je samo polovično funkcionirao. Volio bi provesti život učeći razne svjetske kuhinje. Prošle godine je sudjelovao u showu i ušao u TOP 50, a najponosniji na sebe je bio kad su mu sva tri člana žirija nahvalila jelo na audiciji prošle godine. Ne zna raditi slastice. Hobi mu je kuhanje.
Sjajan Marko odmah odnio pobjedu u prvom izazovu
– Veselim se tvojim jelima, komentirao je inače strogi Dino i time dao odmah naslutiti kako pobjeda Marka Palfija nije iznenađenje u prvom izazovu. Iako je bilo tu još kandidata koji su dobili pohvale za svoje jelo, Marko Palfi se ujedno izdvojio i kulinarskim potezom (odstranio je kost s batka) koji mu je vjerojatno i donio titulu pobjednika ovotjedne Kutije iznenađenja.
Inače, Marko je u svom prvom ovogodišnjem izazovu među 20 najboljih, dinstao piletinu i složio kao prilog “gravče na tavče”. Uglavnom, jednoglasnom i kako su rekli jednostavnom odlukom žiri je poručio kako je njegov tanjur bio daleko najbolji i najmaštovitiji od svih u startu završnice ovogodišnjeg Masterchefa Nove TV. Serijal Masterchef možete pratiti od ponedjeljka do četvrtka od 22 sata na Novi TV, te u nedjelju od 21 h.