Miro Matijević o problemu suživota s Romima

S obzirom da se incidenti sa Romima nižu iz dana u dan po cijeloj Hrvatskoj, potražili smo za razgovor čovjeka koji jedini u Hrvatskoj već godinama na taj problem ima drugačiji pogled od službene politike. Miro Matijević, predsjednik ŽV HSP-a dr. Ante Starčević, bez dlake na jeziku govori o problemu života u nekim sredinama između Roma i domicilnog stanovništva.

Rome naziva ciganima, ne iz mržnje ili uvrede, nego što smatra da je to hrvatska riječ za Rome i da se sami Romi međusobno nazivaju ciganima, prenosimo s portala Likaplus.hr.


Kako komentirate nedavne događaje u Međimurju između Roma i domicilnog stanovništva s upisom djece u školu?

– Prateći po medijima događanja u Međimurju sa nevjericom čitam gadosti koje nam serviraju lažni tumači istine. Najgore je kada postaneš žrtva tzv. roma što se ne smiješ niti požaliti jer iza njih kao lešinari nastupaju čuvari lažnog morala koji kontroliraju medijske prostore spremni na medijski linč svakoga tko se i samo požali.

Neshvatljiva je mržnja s kojom se ti medijski talibani koji truju cijelo društvo svojim tumačenjem istine, obračunavaju sa žrtvom. Čitam u svezi Međimurja u jednim novinama na 8. i 9. strani članak “Tatice, zašto oni mene ne žele u školi”. Dirljivo i vjerodostojno, pogotovo ako je upućeno od nekoga tko kreće u školu, a da ne razumije hrvatski.

Ako je to novinar pročitao u očima romskog djeteta, da je pogledao u oči djeteta čovjeka kojeg bez i malo srama naziva “rasistom” možda bi pročitao:”Tatice, zaštiti me jer hoću da idem bezbrižno u školu, da mi ne izbijaju zube zato što mu nisam dala pet kuna, da me ne plaše noževima koji nose u školu već od trećeg razreda. Želim bezbrižno učiti da ne moramo zajedno sa nastavnicima sa strahom dolaziti svaki dan na nastavu ili da ne moram za njih krasti u Lidlu”.

Na kraju članka je izjava neke dr. Gordane Buljan Flander: “Kad dijete shvati da ga sredina neće, imat će osjećaj manje vrijednosti”. Volio bih čuti dr. Flander što misli kako će se osjećati djeca koja žele ići normalno u školu, koja žele odrastati kroz igru, smijeh i učenje, a osam godina budu izložena nasilju i poniženjima od svojih vršnjaka koji su tu po sili zakona? Suludo je zahtjev njihovih roditelja da im se osigura školovanje u normalnim uvjetima nazivati rasizmom i segregacijom.

Zašto nitko ne kaže da je osnovni problem u susretu dvaju kultura na istom području koji se u nečijem interesu zloupotrebljava. Kada bi netko imao ozbiljne namjere da to riješi morao bi tome pristupiti na potpuno drugačiji način od Milanke Opačić i njenog šaljivog povjerenstva, “čerge” skrpane od Vardara pa do Triglava koji su već dokazali da im to nije ni namjera niti su sposobni za tako nešto. Oni segregiraju tzv. rome, a ne roditelji u školi.


U čemu je pravi problem, možete malo pojasniti? Ne treba li pomoći malim Romima da se socijaliziraju i uključe u društvo? Imamo i svijetle primjere među Romima koji žive životom kao i svi drugi građani RH?

– Naravno da među njima ima svijetlih primjera i društvo bi moralo o njima voditi više računa, treba ukazivati na te primjere, pomagati tim ljudima. Na žalost, njihov broj je zanemariv zato što su mete prijetnji i napada kriminalne organizacije koja vlada tom populacijom, a koju je nametnula vlast. Ti koji su prihvatili suživot izloženi su nasilju, boje se i bez zaštite su države jednako kao i domicilno stanovništvo.

S obzirom da je novinar odradio svoj prljav posao prenoseći svoju srceparajuću i nekorektnu verziju, malo ću ga nadopuniti kako bi se javnost ipak malo bolje upoznala sa tim problemom. Najveći dio tzv. romske ili hrvatski Ciganske djece ipak ide u školu do 7. razreda jer tu već prestaje odgovornost “tatica” ukoliko prestanu. Svjesni da moraju “odraditi” školu koju nikada neće završiti, škola im služi za sve osim za učenje.

Priče kojih sam se po Lici, posebno u Otočcu naslušao na tu temu su zaista prestrašne. Jeste li čuli da se netko od tih licemjera sa Markova trga zainteresirao za to i posjetio Liku? Naravno da niste. Udruga “mmm projekt” je sve njih i više puta detaljno upoznala s tim problemima i jedini koji su imali sluha su Vladin ured za ljudska prava koji na žalost nema mandat da bilo što ozbiljno poduzme.


Postupa li Država, odvjetništvo i policija blaže prema prijestupima Roma u odnosu na druge građane Republike Hrvatske? Stječe se dojam kada hrvatski branitelj nešto učini, neki mediji u naslovnicima vrište HRVATSKI BRANITELJ učinio to i to. Ne postupaju tako s drugim skupinama, zašto?

– Ljudska prava definiranih Ustavom RH i obvezujućom Deklaracijom o ljudskim pravima i pravima čovjeka u Hrvatskoj ne poštuje nitko. Danas sa sigurnošću i odgovorno mogu tvrditi da u Hrvatskoj po pitanju tzv. roma ili hrvatski Cigana vrijede dvojna ljudska prava i to je nepisani zakon.

Hrvatima i ostalim nacionalnim manjinama država preko saborskog odbora za ljudska prava, pučkog pravobranitelja i vladinog povjerenstva za rome oduzima temeljna ljudska prava zajamčena Ustavom RH, dok se tzv. romima, hrvatski Ciganima i najteži kriminal abolirao kroz navodna “ljudska prava” koja postoje samo u glavama neprijatelja Hrvatske. Evo sjajnog primjera diskriminacije u istim novinama na 10. strani. Naslov, “NAORUŽAN I OPASAN”.

Traži se bjegunac Pero Kukić koji je već tri puta pucao na policiju, koji je sakupio 90 kaznenih prijava, koji je pretukao Hrvata pred trudnom ženom i djecom samo zato što ga je pretekao autom na cesti. U članku se nigdje ne spominje da je Pero Kukić Ciganin, da je Zadranina pretukao sa još trojicom Cigana. Možete li zamisliti što bi naši saborski licemjeri napravili da su četvorica Hrvata pretukli Ciganina pred djecom i trudnom suprugom samo zato što ih je pretekao? Brisel bi se tresao od njihovih urlika.

Možete li zamisliti da netko ima 90 kaznenih prijava i slobodno šeće Hrvatskom, tuče Hrvate i puca na hrvatsku policiju samo zato što je Ciganin. Kako to da novinar njemu nije pročitao u očima: “Tatice, zašto oni mene ne žele u zatvoru”. Imamo par slučajeva gdje se otvoreno diskriminiraju i hrvatski branitelji u odnosu na tzv. rome. Bitno nas je kao narod neprestano ponižavati. Bitno je poniziti sve što ima hrvatski predznak pa tako i stigmatizirati branitelje kao nositelje slobodarskog duha, simbola hrvatstva.

Bitno je ubiti nam ponos i dostojanstvo. Stvoriti nam okruženje straha i bespomoćnosti kako bi s nama lakše manipulirali, kako bi nam sutra lakše nametnuli ono što nam se sprema i što je njihov cilj. Zato državna administracija otvoreno podržava tzv. romski kriminal koristeći prirodne i kulturne preduvjete, financirajući ga ogromnim iznosima našeg novca, držeći ih uvijek STAND BY za nove zadatke, provokacije i nove zločine.

Ako je situacija takva, tko po Vama štiti takvo ponašanje Roma?

– Čitam komentar stanovnika Daruvara: Kažu “Kukić ima mnogo pomagača iz krim miljea, osiguravaju mu sklonište, hranu i oružje”. Nemaju Daruvarčani pojma. Njegovi i njihovi “pomagači i zaštitnici” su Veljko Kajtazi, Furio Radin, Dan Špicer, Boris Blažeković, Jurica Malčić, Vesna Pusić, Milanka Opačić i sl. Oni su stvorili taj problem i oni ga mogu riješiti samo ako dozvole državnim institucijama da rade svoj posao ili ih na to prinude.

Ne hodaju svi ti licemjeri po Škabrnji i Međimurju jer im je stalo do ljudskih prava već da štite svoje “saveznike”. Gadljivo je bilo slušati Ivu Josipovića u Škabrnji kako pljujući po pravima mještana, štiti obitelj prijestupnika kojoj se “dobacivalo i pljeskalo”. Poslao sam mu i pismo, pitao ga zašto je licemjer, zašto ne dođe u Liku zaštititi Ivicu Štimca, sjajnog čovjeka, branitelja od 91. kojeg je taj ološ izmasakrirao samo zato što je pomagao susjedi da pokupi svoje sijeno.

Zašto nije došao pomoći ni poštenoj i uzornoj ciganskoj obitelji Jelinić čijih sedam članova je izmasakrirano, pretučeno na Krbavi od strane ciganskih kriminalaca. U Lici imamo evidentirano desetke takvih slučajeva. Pitajte Josipovića zašto diskriminira Hrvate. Takva službena politika omogućuje da netko i nakon 90 kaznenih prijava bude na slobodi, nekažnjeno puca na hrvatsku policiju i nekažnjeno tuče Hrvate pred djecom na cesti.

Sjetimo se Kardinala Franje Kuharića: “Ima istina od kojih se ne može i ne smije odstupiti; ima položaja sa kojeg se ne smije uzmaknuti”, zato Škabrnjani, Ličani i Međimurci “ne odstupajte” jer vi najbolje znate istinu i vi danas čuvate te položaje.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije