U Kotoribi održani Dani polja tikve

Povodom Dana Općine Kotoriba Sušara “Siladi” d.o.o. iz Kotoribe po prvi puta organizirala je Dane polja tikve u polju “Mekote” nedaleko Kotoribe.

-Cilj nam je bio okupiti naše Kotoripčane, naše proizvođače i kooperante, njih stotinjak, da se nađemo na jednom mjestu da u razgovoru i druženju izmijenimo različita poljodjelska iskustva, a najbitnije u tome je da i izmijenimo iskustva u proizvodnji tikvi. Bez obzira na vrijeme ja sam pozitivno iznenađen i velikim odazivom, rekao je Nikola Siladi, direktor tvrtke.

Dodao je kako je ovim okupljanjem jedan od ciljeva i taj da se ljudima pokažu sve vrste i tipovi strojeva kojima tvrtka raspolaže u berbi. Bili su tu strojevi starijeg tipa, ali i oni koji su posljednja riječ tehnološkog napretka. Mogli su se videjti tri kombajna za tikve i dva za zgrtanje tikvi. Bit njihove prezentacije je bilo pokazati i njihov stroj za zgrtanje tikvi koji radi na bazi hidromotora s valjkom koji tikve slaže u redove. 

Tvrtka danas tikve proizvodi na površini od 100 hektara vlastite proizvodnje, a na 250 hektara rade u na ugovorenoj proizvodnji, a još se i 20 hektara nalazi u zakupu kod individualnih poljodjelaca. Mjesto prezentacije je bilo površine od 80 hektara.

Vezano uz tikvu tvrtka otkupljuje suhe i mokre golice dogovorno s probranim kooperantima, riječ je o doista istinskim proizvođačima jer je glavni cilj tvrtke kvaliteta. Njima su ove godine ponudili 8 kuna za kilogram mokre koštice i 25 kuna za suhu košticu.

Trenutno rade za strano tržište konkretnije Francusku i Belgiju gdje su uspjeli ostvariti veću cijenu pa su glede toga preskočili tržišta Slovenije i Austrije s kojima su prije surađivali. Tvrtka zapošljava 10 stalnih djelatnika računajući i obitelj, a tijekom sezone kroz tvrtku prođe i do 30-tak djelatnika. Na Dane polja tikve došli su zainteresirani ljudi iz Međimurja, Slavonije, Podravine i drugih krajeva. 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije