Varaždin: U Cinestaru premijera dokumentarca “Sloboda porodu”

Varaždin, odnosno Cinestar u centru Lumini, u četvrtak 20. rujna u 18 sati, bit će, zajedno sa osam hrvatskih, te mnoštvom gradova u 50-ak država širom svijeta, domaćin početka velike kampanje  za prava žena za slobodu poroda.

Naime, zahvaljujući trudu i upornosti članica udruge Roda, Varaždin i još osam hrvatskih gradova uvršteni su na popis gradova u kojima će se  održati projekcija dokumentarnog filma “Sloboda porodu” koji progovara o kršenju temeljnih ljudskih prava tijekom tog osobitog i važnog trenutka. U 60-minutnom dokumentarcu vodeći svjetski stručnjaci zajedno sa međunarodnim odvjetnicima za ljudska prava pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju spram rodilja.


Hermine Hayes-Klein
, američka odvjetnica i organizatorica nedavno održane konferencije o porodu (“Human Rights in Childbirth”) ističe: “Način na koji se odvija porod u velikom broju zemalja je izuzetno problematičan.

Milijuni trudnica  podvrgnute su nepotrebnim farmaceutskim i kirurškim intervencijama za koje i liječnici priznaju da se čine iz financijskih razloga ili zbog osobnog komoditeta. Žene širom svijeta počinju shvaćati da porod ne mora i ne smije biti takav. Omalovažavanje i zlostavljanje nisu neizbježna cijena sigurnosti.”

Redateljski dvojac koji potpisuje film, Toni Harman i Alex Wakeford, osvrće se i na nezavidnu situaciju u kojoj se našla mađarska primalja Agnes Gereb, progonjena i zatvorena zbog pružanja skrbi pri kućnim porodima. Njezina sunarodnjakinja Anna Ternovsky, tijekom svoje druge trudnoće, odlučila je javno istupiti.

Zbog nemogućnosti odabira mjesta i načina poroda tužila je Mađarsku Europskom sudu za ljudska prava i dobila presudu. Redateljica Harman nada se da će film upoznati milijune žena sa njihovim pravima i samim time pokrenuti revoluciju unutar sustava brige za rodilje.

Osim u Cinestaru u centru Lumini projekcija će se održati u:Zagrebu, Rijeci, Puli, Rabu,Zadru, Splitu, Dubrovniku te Bjelovaru. Članice udruge Roda Varaždin pozivaju sve ljude dobre volje širom Hrvatske da se pridruže posjetom projekciji ovog dokumentarca kako bi svi zajedno bili dio nužnih promjena u porodništvu.

Iz udruge, ali i sve žene koje su nažalost na vlastitom primjeru iskusile kršenje svojih prava, poručuju: Promjene će uslijediti kada žene nastupe protiv svih tih zlostavljanja i kažu DOSTA JE! Ulaz je besplatan!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije