Nadaju se otvaranju 400 novih radnih mjesta

Dok u Prelogu pregovaraju s dvjema novim tvrtkama zainteresiranima za ulaganje u gospodarskim zonama u kojima već rade domaće, američke, njemačke i austrijske tvrtke, u Čakovcu se već godinama muče kako privući ulagače.

U županijskom središtu od većih objekata otvarali su se uglavnom samo trgovački, dok se u Prelogu ulaže u proizvodnju. Prošlog tjedna počela je gradnja tvornice tvrtke Paul Green iz Austrije, koja će zaposliti 250 ljudi. U kuloarima se već čuju šale da bi Prelog mogao postati novi glavni grad Međimurja.

Za zemljište u Prelogu navodno se već raspituje i tvrtka koja proizvodi dijelove za automobile. No, da ne ispadne da se kod njih ništa ne radi oko privlačenja ulagača, u čakovečkoj Gradskoj upravi pohvalili su se da su i oni u kontaktu s investitorima koji žele graditi tvornice.

– Grad Čakovec je posjetilo dvoje potencijalnih stranih investitora koji su zainteresirani za izgradnju proizvodnih pogona u kožarskoj i kemijskoj djelatnosti – najavio je gradonačelnik Branko Šalamon. Riječ je o njemačkim tvrtkama CWS-boco International i Wolfsdorf. Predstavnici tih tvrtki raspituju se za komunalnu infrastrukturu, a posebno ih zanima odvodnja, pa je održan i sastanak s Međimurskim vodama, koje pokraj Čakovca imaju pročistač.

Jednom zahtjevu potencijalnih investitora Gradsko vijeće već je udovoljilo – u Detaljni plan uređenja Martana uvest će se mogućnost veće izgrađenosti parcele. Umjesto do 40, bit će dopušteno do 60 posto izgrađenosti.

Ispuni li im se želja, u Gradu računaju na punjenje proračuna od komunalnog doprinosa, cijene zemljišta i poreza.

– S CWS-om je održano nekoliko sastanaka. Njih zanimaju uvjeti priključenja u vodovodni i kanalizacijski sustav, kemikalije koje mogu koristiti te dopuštena razina buke. Proizvodnja u obje industrije u biti ne bi izazivala značajniju buku, no zbog transporta pitali su da li smo kontaktirali građane koji žive nasuprot zoni Martane – kazao je na sjednici zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović. Najavljuje se čak 400 radnih mjesta.

Investitori će obići i druge gradove, i tek onda donijeti konačnu odluku o lokacijama za gradnju proizvodnih pogona. Tek najranije na jesen vidjet će se rade li u Gradskoj upravi “račun bez krčmara”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije