Pirotehničar iz Međimurja: Mi nismo radnici na stroju i normi!

Od 30 tvrtki koje se u Hrvatskoj bave razminiranjem, više od dvije trećine je bez posla. Na burzi rada je 50 pirotehničara, a slična sudbina očekuje mnoge jer ih je više od 200 u ovom trenutku ‘na čekanju’. – Razminiranje je danas dio tržišne utakmice i vrijedi 2,5 kune po četvornom metru. To je sramotno. Čak je i Dijana Pleština, koja je od travnja na čelu Ureda za razminiranje, rekla da se ne može plaćati košenje trave ili čišćenje šikare više nego razminiranje, podsjetio je Mario Jurković, predsjednik Novog sindikata.

Pirotehničari su u subotu krenuli u prosvjed, a za mjesto su izabrali Zadar smatrajući da su Zadrani itekako zainteresirani za ovu problematiku s obzirom na prošlost koju su imali u Domovinskom ratu.

Kakvo je zapravo stanje upitali smo jednog pirotehničara iz Međimurja koji je već 12 godina po terenima kao pirotehničar u humanitarnom razminiravanju. On trenutnu situacija komentira:

Knjigu bi mogao napisati o tome. Mi samo čekamo kad bu sve  “prdnulo” jer odavno to nema nikakve veze s humanitarnim razminiravanjem. Pitam se kako se uopće može nešto staviti na javni natječaj o čemu ovise ljudski životu. Raspitajte se malo koliko je u ove dvije godine jedan privatnik koji se bavi razminiravanjme zaradil na tome. Milijune, a radnici su potrošna roba, požalio se pirotehničar iz Međimurja.

Njegovo je mišljenje da nezna koji je pirotehničar u mogućnosti tijekom radnog dana odradit 300m2, a kamoli 400m2 kako pišu u zakonu oni koji nikada nisu bili na terenu. Na pitanje kolika je plaća pirotehničara odgovara:

Pirotehničar ovisno o stažu, mjesečno prima bruto plaću od 8 tisuća kuna i to za 22 radna dana u mjesecu, riskirajući svoj život u minskim poljima, radeći po šikarama i na plus 35 stupnjeva, odgoovara.

Gdje je prema Vašem mišljenju glavni problem i što je potrebno da se uvjeti poboljšaju kako bi bili donekle zadovoljni?

Sam zakon u humanitarnom razminiravanju je loš, korupcija, ma sve je loše. Nema ljudskosti, samo para i para, i kak više zaraditi. Mi ne delamo na nekoj mašini da bi bili na normi, a na kraju ispada da je to tak, odgovorio je ogorčeni pirotehničar.

– Razlozi ovakvog stanja su nebriga Vlade, nepoštivanje Nacionalnog plana razminiranja i nedostatak novca, poručili su članovi Novog sindikata pirotehničara s  subotnjeg prosvjednog skupa u Zadru na kojem se okupilo 40-ak prosvjednika. – Znamo da jednim prosvjedom nećemo ništa riješiti, ali ćemo barem dobiti dužnu pozornost u sagledavanju naših problema s kojima smo u nekoliko navrata upoznali premijera Zorana Milanovića, ali do dana današnjeg nismo dobili odgovora.  Kada bi želio, mogao bi naše probleme riješiti unutar 24 sata, ali očito ne želi’, čulo se na zadarskom Narodnom trgu. – Zadnji dopis uputili smo mu prije dva tjedna, tražili smo sastanak na kojem bismo pokušali dogovoriti mjere za izlazak iz krize, ali nas je ignorirao, rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Jureković, prenosi Tportal.hr njegove riječi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije