
Zlata Hunjadi ima idealan recept za božićne kekse koje možete napraviti u raznim oblicima!
Zlata Hunjadi iz Udruge žena Dunjkovec oduševila nas je različitim božićnim kolačićima. Baza je za sve kolačiće ista, a onda po želji dodajete pekmez, čokoladu, mak, krokant…
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 400 g šećera
- 4 jaja
- 2 praška za pecivo
- 500 g margarina
- sok od pola limuna i naribana korica
Zamijesite sastojke, razvaljate tijesto da bude tanko, odaberete prigodne modlice i možete početi!
Ako želite napraviti oblik srca, možete između gornjeg i donjeg tijesta staviti pekmez i tako zalijepiti oblike.
Odlučite li se za boriće, njih premažite otopinom limuna i šećera te posipajte krokantom od lješnjaka.
Tu je i oblik kiflica, u čije tijesto možete staviti mak, a pečene vrhove umočiti u čokoladu tako da dobijete lijepi kontrast.
Za zvijezde možete iskoristiti čokoladu, a pahuljice jednostavno posipajte štaub šećerom i izgledat će famozno!
Bonus savjeti za kolačiće
Odmor tijesta – nakon što zamijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku barem 30–60 minuta. Tijesto će se lakše valjati, oblici će se ljepše rezati i keksi se neće previše širiti pri pečenju.
Maslac umjesto margarina (ili pola–pola) – ako želite puniji okus, možete dio ili sav margarin zamijeniti maslacem. Keksi će biti aromatičniji i “prhkiji”.
Vanilija i prstohvat soli – dodajte 1–2 vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije te prstohvat soli – to naglašava slatkoću i daje dublji okus.
Debljina tijesta – idealna debljina je oko 3–4 mm. Pretanko tijesto se brzo isušuje, a predebelo izgubi onu finu prhkost.
Pekmez za lijepljenje – ako koristite pekmez, lagano ga zagrijte i procijedite (bez komadića). Tako će se ljepše razmazivati i neće curiti iz keksa.
Pečenje – pecite ih na 170–180 °C, oko 8–12 minuta, ovisno o veličini. Keksi trebaju ostati svijetli – čim rubovi lagano porumene, gotovi su.
Čokolada za umakanje – u čokoladu dodajte žličicu ulja ili malo maslaca – dobit ćete sjajnu i glatku glazuru.
Čuvanje – kad se potpuno ohlade, spremite ih u limene kutije. Ako dodate i koricu naranče ili malo cimeta u tijesto, s vremenom će biti još aromatičniji.











