
Osim kuhanja međimurske juhe i sajma domaćih proizvoda, tu su bili i brojni štandovi s domaćim međimurskim kolačima
U subotu, 13. prosinca, posjetili smo Čakovec u prijepodnevnim satima gdje se održavalo nekoliko manifestacija u sklopu adventskog programa.
Osim kuhanja međimurske juhe i sajma domaćih proizvoda, tu su bili i brojni štandovi s domaćim međimurskim kolačima.
Prodajna manifestacija nazvana “Božićni protvan” okupila je udruge žena i umirovljenika, ali i kreativaca iz cijelog Međimurja, a na stolovima su se našli prefini kolači iz kuhinja naših majki, baka i susjeda.
Na štandu Matice umirovljenika Međimurske županije – Podružnica Donji Kraljevec naišli smo na preukusne tradicionalne kuržnjače. Male zalogaje sreće i nostalgije za djetinjstvom i zagrljajima naših baka.
Recept za kuržnjaču otkrila nam je članica Podružnice Donji Kraljevec, Emilija Baranašić iz Palinovca.
Recept
- 35 dkg kukuruznog brašna
- 15 dkg bijelog glatkog brašna
- 12 žlica otopljenog maslaca
- 20 dkg mljevenih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 15 dkg šećera
- kiselo vrhnje po potrebi
- 1 žlica masti
Svi se sastojci zamijese u jednoj posudi i oblikuju kuglice koje se potom stavljaju na pleh za pečenje. Kuržnjače se peku 20 minuta na 180 stupnjeva. Ohlađene se serviraju uz čaj, kavu ili pak vruću čokoladu. Neka vam je u slast!











