
Zimska rutina ne staje – tko je sve šetao među štandovima?
Prvi koraci na varaždinskom placu ove zime odmah otkrivaju dobro poznatu atmosferu – miris toplih peciva, povrća svježeg s polja i nezaobilaznih zimskih delicija miješa se s hladnim zrakom koji je, unatoč niskim temperaturama, privukao brojne građane.
Mnogi su stigli zabundani u debele jakne, šalove i kape, ali sajam i dalje živi punim plućima, dok prodavači i kupci dokazuju da hladnoća nije prepreka za dobru ponudu i još bolju kupnju.
Ovog vikenda sreli smo raznoliku publiku – od obitelji koje su vikend odlučile započeti kupnjom svježih namirnica, do starijih posjetitelja koji već godinama imaju svoje stalne prodavače. Upravo takvi susreti ono su što čini duh varaždinskog sajma tako posebnim.
Prodavači spremno nude domaći med, jaja, sira u svim oblicima, a redovi se posebno stvaraju kod štandova s krumpirom, lukom, zimnicom i suhomesnatim proizvodima.
Naravno, zima ima svoje favorite. Najtraženiji su kupus i kelj za sarmu, domaća svinjetina za nadolazeće blagdane, ali i tople čvarke koji su mnogima neodoljiva poslastica.
Kupci rado biraju i medenjake, orase te suho voće, idealno za blagdanske kolače. Iako su ruke u rukavicama, novčanici se i dalje otvaraju – jer domaće je ipak domaće.
Na drugoj strani sajma sreli smo brojne mlade obitelji koje su se grijale toplim čajem dok su birale božićne dekoracije, ručno rađene ukrase i zimsku odjeću.
Varaždinski sajam, iako hladan, ostaje mjesto toplog susreta – između prodavača i kupaca, između ljudi koji dolaze po namirnice i onih koji dolaze samo po dobar razgovor.
Zima je stigla, ali tradicija nije stala. I dok snijeg povremeno lagano sipi, sajam i dalje radi – domaće, iskreno i hladno, baš kako treba.
























