ČAKOVEC

SLAVKO VADLJA Školovani gljivar iz Zasadbrega pronašao rijetku ljekovitu gljivu kod čakovečke bolnice

Sve je započelo slučajnim prolaskom

Školovani glivar Slavko Vadlja Lojzek iz Zasadbrega ovih je dana doživio neuobičajeno, ali vrijedno otkriće – u samom centru grada pronašao je gljivu Ganoderma lucidum, kod nas poznatu kao hrastova sjajnica.

Riječ je o rijetkoj vrsti koja se sporadično može pronaći u našem kraju, a Slavko ju je uočio u dvorištu Županijske bolnice Čakovec, tik uz debeli hrast koji ondje raste.

Kako nam je ispričao, sve je započelo slučajnim prolaskom.

„U srijedu sam tamo prolazio i vidio sam s druge strane ograde, pri onom debelom hrastu. Nisam ju odmah ‘pobral’ jer nisam imao noža,“ govori Slavko.

Dan kasnije vratio se s odgovarajućim alatom, a prije nego što je gljivu uzeo, obratio se i zaštitaru bolnice.

„Rekao sam mu da idem gljivu pokupiti, a on me samo blijedo gledao – ‘kaj, gde si to našel?’ Pod nosom raste, u samom centru grada’, ističe.

Slavko objašnjava da je hrastova sjajnica kod nas rijetka, ali se može pronaći na starijim stablima, ponajprije hrasta.

„Zna se pojaviti i na bukvi, jer bukva spada u rod hrastova,“ dodaje.

Ističe i koliko je važno iskustvo, jer gljive mogu rasti i na opasnim, otrovnim vrstama drveća.
„Treba jako dobro poznavati gljive. Iskustvo je najbitnije. Ako nisi 150% siguran – bolje ne dirati.“

Ljekovita gljiva

Hrastova sjajnica poznata je kao ljekovita gljiva s nizom svojstava. Slavko ističe njezin učinak na imunitet te potencijalnu pomoć kod onkoloških bolesnika.

„Imam nekih ljudi koji su bolesni pa budemo probali s čajem. Gljiva se pije najbolje kad je friška – treba ju namočiti 24 sata i onda kuhati pola sata. To su sve dodaci, suplementi. Nekome pomogne, nekome ne, ovisi od bolesti. Ali ona jako podiže imunitet, a to je najbitnije.“

Dodaje kako i druge ljekovite gljive, poput brezove gube ili „žutog piceka“, imaju dokazano korisna svojstva – od ublažavanja nuspojava kemoterapije do snižavanja temperature.

No napominje da ove tvrde vrste nisu za jelo jer ih je gotovo nemoguće omekšati.

Za kraj, Slavko daje savjet svim ljubiteljima prirode i beračima gljiva:

„Najbitnije je – oprez. Ono kaj nisi 150% siguran, ne diraj. Provjeri, pitaj nekoga iskusnoga. Ja uvijek velim – javite se, rado vodim ljude u šumu, pogotovo djecu. Djeca se najlakše nauče od malih nogu.“

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije