
Svake godine 20. listopada obilježavamo Svjetski dan jabuka, posvećen jednom od najstarijih i najvažnijih plodova u povijesti čovječanstva
Današnji dan služi kao podsjetnik na iznimnu važnost jabuke za ljudsko zdravlje, ali i kao prilika za promicanje lokalnog voćarstva i očuvanje starih sorti.
Popularna uzrečica “An apple a day keeps the doctor away” (Jabuka na dan, doktor iz kuće van) daleko je od mita. Jabuke su nutritivno bogate, prepune vlakana (pomažu probavi), vitamina C (jačaju imunitet) i snažnih antioksidansa.
Znanstvene studije potvrđuju da redovita konzumacija jabuka može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i dijabetes tipa 2.
Više od 7500 sorti – Od Idareda do ‘starih’
Svjetski dan jabuka prilika je da se osvrnemo na impresivno bogatstvo sorti – procjenjuje se da ih u svijetu postoji više od 7500! Od onih najpopularnijih poput Idareda, Granny Smith i Zlatnog delišesa, pa sve do rijetkih, starih sorti koje su dio naše kulturne baštine i čuvaju jedinstvene okuse.
Upravo u jesen, kada su voćnjaci diljem Hrvatske prepuni plodova, Svjetski dan jabuka potiče nas na:
- Kupovinu lokalnih proizvoda: Podržavanje domaćih voćara i lokalne proizvodnje.
- Očuvanje starih sorti: Podizanje svijesti o važnosti genetske raznolikosti jabuka.
- Edukaciju: Učenje najmlađih o važnosti zdrave prehrane i konzumacije voća.
Bilo da je jedemo svježu, pečemo u piti, cijedimo u sok ili koristimo u salatama, jabuka je neizostavan dio zdrave prehrane. Neka nam Svjetski dan jabuka bude trajni poticaj da ovaj izvanredan plod uključimo u svoju svakodnevnu prehranu.




