
Kotoripske domaćice ne peku ni gibanicu ni štrudlu ni savijaču, već kotoripske vanjkovce - ukusne, mekane, prefine!
Na današnjem okupljanju udruga s područja Općine Kotoriba, a na kojem se kuhalo, peklo i degustiralo domaća jela, sve prisutne svojom ponudom jednog tradicionalnog kotoripskog, međimurskog, ali i hrvatskog jela oduševile su članice Društva žena Kotoriba.
Naime, sjeverni hrvatski krajevi poznati su tradicionalnom desertu – gibanici, a Međimurje pak po raskošnoj i bogatoj međimurskoj gibanici.
U nekim se krajevima klasična gibanica, savijača zove i štrudla, prema austrijskom nazivu Strudel preuzetom iz austrougarske kuharice.
No, kotoripske domaćice ne peku ni gibanicu ni štrudlu ni savijaču, već kotoripske vanjkovce! Recept je isti kao i za gibanicu, punjenje je po volji i želji kuharice, no naziv je drugačiji – domaći, kotoripski, kak se šika.
Riječ “od negda”
“Vanjkovci su samo pri nas v Kotoribi. Vanjkovci su riječ ‘od negda’. Kada bi žene radile gibanicu, rolale tijesto, tanjurićem bi rezale komade. A ti bi komadi podsjećali na lagane i nježne ‘vanjkuše’, odnosno jastuke. Tako je jelo dobilo naziv vanjkovci. I samo kod nas, u Kotoribi postoji taj naziv”, objasnile su nam Biserka Friščić, Danijela Sabol i Margita Peranec iz Društva žena Kotoriba.
A ponuda je bila kraljevska – vanjkovci sa zeljem, sa sirom, s jabukama, s repom, s višnjom, s kombinacijom tikva mak, i naš favorit – tikva i sir. Okus je bio lagan i sladak, poput laganog jastučića punjenog preukusnim sastojcima iz domaćeg vrta.
Zaštita naziva
Prije nego što smo se prepustili uživanju u kotoripskim vanjkovcima, načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić prišapnuo nam je i da se radi na zaštiti naziva “kotoripski vanjkovci”.

Naime, kotoripska skupina govora proglašena je nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a rječnik kotoripske skupine govora vrlo je karakterističan i razlikuje se od leksika većine govora međimurskog dijalekta. Zato je lijepo čuti i okusiti kotoripske vanjkovce – neka nam dugo požive i recept i naziv!



















