
Jelka Zimić i Katarina Lipić susjede su, stanuju u istoj ulici u Čukovcu, i često se posjećuju
Ovaj put prigoda je bila mjesno proštenje i blagdan sv. Jakoba uoči kojega je Jelka ispekla kolače – mađarsku pitu, salamu sa žele bombonima, srneći hrbat i „jaje na oko”. Kada sam priznala da ne znam za tu posljednju vrstu kolača, obje su se nasmijale i, naravno, nisu mogle dopustiti da živim dalje u neznanju.
Jaje na oko naziv je jednostavnog kolača koji se sastoji od biskvita, pudinga i marelica prekrivenih želeom. Služi i kao dobra šala za neznalice koji, kao ja, očekuju da će na tanjuru dobiti pečeno jaje.
– Jelka stalno nešto peče i uvijek svakome pomogne. Ona je jedna od onih osoba koje su uvijek nasmijane, stalno u pokretu i spremne za šalu, ništa joj nije teško i ništa ju ne živcira, kaže njezina susjeda dok ja tamanim jaja na oko. Ispod stola i oko njega na neku slasnu donaciju čekaju njezina tri psa.
Njihova zajednica u Čukovcu vrlo je blisko povezana, svako je spreman pomoći susjedu, a kada se organiziraju događanja, poput proštenja, svi doprinose.
– Živimo u stvarno mirnoj ulici, svi se ovdje slažemo i još uvijek se držimo toga da slobodno od susjeda posudimo ako nam što u kuhinji zafali. I uvijek u prolazu malo staneš i popričaš preko ograde, ljudi znaju da brinemo jedni za druge, kažu Katarina i Jelka.
Koliko je dobra zajednica dokazuje i spontano organizirana proslava Jelkinog rođendana koju su organizirali susjedi. Bila je to zabava iznenađenja, a Jelkin zet čak je angažirao i bend kako bi rođendan bio još veseliji.
– Bila sam na rehima i čula sam glazbu i pjesmu. Svi su došli, s cvijećem i poklonima, a zet je doveo i bend. Plesali smo i pjevali do kasno u noć. Za poklone su donijeli suncokrete s polja i sitnice koje su imali doma. Jedan susjed donio je paket WC papira omotan lijepom crvenom mašnom. Bila je dobra zabava, ali ništa nisam stigla raditi, to je ostalo za drugi dan, smije se Jelka. Puno joj, kaže, znače takvi trenuci.
– Volim se družiti i šaliti. Nekada kažem nešto što nekome možda zasmeta, ali nikada nemam loše namjere. Treba znati primiti šalu, čak i kada je na tvoj račun. Svatko bi trebao govoriti to što misli, kaže Jelka.
Jelka je u mirovini, no ne miruje. Radi na polju i u prostranom vrtu iza kuće te brine za kokoši i za zečeve koje uzgajaju za hranu. Ova je godina zbog suše bila lošija, ali na vrtu se uvijek nešto nađe. Patlidžani i tikvice su dobro rodili, kao i ljute papričice, koje mi Jelka pokušava podvaliti kao desert nakon „jaja na oko”.
Nakon kolača, kao prava dobra domaćica, Jelka na stol iznosi i slane delicije koje je pripremila, zajedno s domaćom rajčicom. Dvije simpatične žene i njihovo gostoprimstvo dokaz su da je jelo najbolje u dobrom društvu.
MIRISI DOMA
Jaje
na oko
SASTOJCI
– 130 g šećera
– 2 jaja
– 100 ml slatkog vrhnja
– 2 žlice šećera
– 350 ml mlijeka
– puding od vanilije
– 800 g marelica iz kompota
– 150 g glatkog brašna
– 100 ml mlijeka
– 100 ml ulja
– naribana limunova korica
– naribana narančina korica
– vanilin šećer
– prašak za pecivo
– želatina
PRIPREMA
Pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Dodajte naribanu limunovu i narančinu koricu, ulje i mlijeko te sve dobro izmiješajte. Na kraju dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Pripremjeni biskvit izlijte u namašćen i pobrašnjen pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta.
Sadržaj vrećice pudinga pomiješajte s dvije žlice šećera i 50 ml mlijeka, dodajte slatko vrhnje. Ostatak mlijeka zakuhajte. Kad mlijeko zakipi, ulijte mješavinu pudinga te na laganoj vatri kratko prokuhajte.
Kad se biskvit ispeče, ohladite ga, natopite sokom od kompota, a zatim na njega izlijte kuhani puding. Na topli puding posložite polovice marelica. Kolač na kraju prelijte želatinom. Prije posluživanja kolač dobro ohladite, a možete ga poslužiti i sa šlagom.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3668







