
Cijena govedine u Hrvatskoj raste čak tri puta brže nego u svijetu. Konzultantica za prehrambenu industriju otkriva razloge i prognoze za budućnost
Cijene mesa diljem svijeta dosegle su najviše razine otkako se vodi službena statistika, a Hrvatska posebno osjeća šokantan rast cijene govedine.
Dok je na svjetskoj razini cijena govedine porasla nešto više od 7 posto, kod nas je rast premašio 20 posto, otkrila je za RTL Danas konzultantica za poljoprivredno-prehrambenu industriju Zvjezdana Blažić.
U Hrvatskoj su cijene hrane u srpnju bile u prosjeku 6,6 posto više nego godinu prije, dok je u Europskoj uniji rast iznosio oko 4 posto. Posebno se ističe porast cijena mesa, a govedina bilježi najdramatičniji skok – godišnji rast od čak 21 posto. Za usporedbu, svinjetina je poskupjela oko 2 posto, a piletina oko 3 posto, što je čak nešto niže od prosjeka EU.
Razlozi za ovakav rast su višestruki. Europa, kroz svoje zelene politike i pritiske na poljoprivredu, smanjuje broj krava, dok potrošnja govedine istovremeno raste. To znači da će cijene govedine i dalje rasti, upozorava Blažić.
Na pitanje o očekivanim kretanjima, Blažić kaže da bi do kraja godine cijene mesa globalno mogle porasti još između 1 i 3 posto, ali puno toga ovisi o geopolitici, cijenama energenata i klimatskim uvjetima. Sve te promjene reflektiraju se i na tržište EU i Hrvatske. Iako su cijene žitarica pale, to ne znači da će cijene mesa pojeftiniti jer na njih utječu i drugi faktori – energija, logistika i troškovi rada.
Blažić također ističe da je kupovna moć u Hrvatskoj za četvrtinu niža od prosjeka EU, što dodatno otežava dostupnost mesa po ovim cijenama.
Što se tiče jeseni i zime, situacija ovisi o potencijalnim globalnim poremećajima. Ako do njih ne dođe, Blažić vjeruje da bi cijene mogle ostati na istoj razini ili čak blago pasti u odnosu na prošlu jesen.
Ukratko, cijene mesa u Hrvatskoj su na rekordnim razinama, posebice govedine, a situacija se neće brzo popraviti bez većih promjena na tržištu i u proizvodnji.





