
U dobar grah treba ići puno mesa, ali i puno povrća, kaže Damir Strahija, glavni kuhar Dream Teama koji se natjecao za titulu najboljeg graha na Grahfestu 2025. u organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Lafra iz Turčišća
Prvo sam prepržio špek, a na mast koja je ostala dodao luk, da miriši. U grah stavljam i mrkvu, celer, peršin, papriku, češnjak. Ide naravno i suho meso, kobasice, i to sve domaće iz lokalne, provjerene mesnice. Po meni u grah ne treba stavljati zapršku. Dovoljno je da se zgusne ako se stavi dosta povrća, a i okus te juhe je mnogo bolji, kaže Damir dok polako sjecka povrće i ubacuje ga u kotlić.
U pripremi su mu pomagali i ostali članovi tima, Dražen Božić, Mario Novak i Sanja Drk, no kuhačom barata samo Strahija. Sam protiv svih ili bolje – svi za jednoga, jedan za sve, smije se.
Dok grah polako ključa, dijele se životna iskustva i mudrosti. Niti u loncu niti u životu nema labavo. I treba govoriti istinu svima u brk, bez obzira na cijenu, poručuje naš sugovornik.
Jesu li bolji kuhari muškarci ili žene? E, to se ne bih usudio reći. Ja baš volim kuhati i volim sve polako spremati. Stvarno uživam u tome, kuhanje je baš gušt. Ako kuhate preko volje,
ni jelo ne ispadne dobro. Treba si uzeti vremena za sve, da se napravi kako treba. Kaj nije tak? I za kuhanje i za žene si treba uzeti vremena, dati si truda, napominje veseli kuhar.
Strahija je po struci inače kamenoklesar i radi u inozemstvu, dok njegova obitelj živi u Turčišću. Svoj recept za grah podijelit će i bez naplate. Nije tajna, ističe.
MIRISI DOMA
Grah
SASTOJCI
- kuhani grah
- luk, češnjak
- paprika, peršin,
celer, mrkva
- špek, kobasice, suho meso
- začini: sol, papar, crvena paprika,
- lovorov list
PRIPREMA
Sve sastojke unaprijed nasjeckati i onda samo ubacivati u lonac. Prvo se preprži špek, da pusti mast na kojoj se onda pirja luk. Zatim se polako ubacuje ostalo povrće i suho meso, uz dolijevanje vode po potrebi. Preprženi špek ubacuje se na samom kraju. Treba kuhati polako, oko dva sata.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3663





