
Nikola Lesar otvara restoran – upravo tom rečenicom mladi hrvatski MasterChef iz Čakovca najavljuje svoje novo kulinarsko poglavlje na tajlandskom otoku Phuketu, gdje već vodi hvaljeni fine‑dining lokal Issara
– tajlandsko putovanje okusima nakon središnjeg i sjevernog dijela ove predivne zemlje prebacilo se na južne otoke. Baza nam je bila otok Phuket, najveći od svih u Tajlandu. Usput, Tajland ima čak 1430 otoka, dakle dvjestotinjak više od Hrvatske.
Budući da znamo kako na Phuketu restoran ima i hrvatski MasterChef Nikola Lesar odluka je pala vrlo lako – moramo ga posjetiti i vidjeti kakva jela priprema mladi chef Lesar, a zanimao nas je i ambijent restorana Issara. Naime, na web stranici restorana cijela priča izgleda vrlo dojmljivo.
Nikola Lesar cijelu je Hrvatsku javnost 2012. osvojio zaraznom energijom i strašću prema gastronomiji u kulinarskom showu Masterchef, a njegovo dodatno školovanje u Aziji nedugo nakon toga razlog je više za posjetiti njegov restoran na Phuketu, piše Eat out Zagreb.
U nastavku pogledajte koja jela smo probali te što o planovima za budućnost kaže sam chef Nikola Lesar.
Phuket je visoko turistički profilirani otok što smo znali i ranije, pogotovo njegov središnji dio obale (Patong) koji nas nije privukao.
Međutim krenete li južnije dolazite do znatno privlačnijih dijelova kao što su Karen Beach i Kata Beach. Upravo pri potonjoj lokaciji, Kata Noi Beach, na tek nekoliko stotina metara od plaže nalazi se Lesarov restoran Issara (“Sloboda” na tajlandskom, op.a.).
Dočekao nas je njegov brat Filip Lesar koji je koktel majstor u restoranu Issara.
Lijepo okružje šanka optočeno bogatim zelenilom palmi, kao što možete vidjeti na fotografiji iznad, obogaćeno je fotografijom chefa koji je snažno inspirirao braću Lesar. Legendarni chef Anthony Bourdain jedna je od najvećih gastronomskih figura zadnjih desetljeća.
Filip (24) je znanje nakon srednje ugostiteljske škole, preselivši na Phuket, brusio u renomiranim boutique te hotelima s pet zvjezdica poput Marriott ili Soho House hotela, piše Eat out Zagreb.
Njegova filozofija sljubljivanja koktela ide ruku pod ruku s izborom jela koja poslužuje chef Nikola Lesar. Obojica slažu slojevite kreacije sa sve većim naglaskom na egzotični Tajland uz značajne momente japanskog utjecaja, ali i svjetskih tehnika nužnih za visoku razinu gastronomije.
Za uvod Filip Lesar složio nam je krasan koktel Cha Manao Yen na bazi tajlandskog ruma uz nježne note tajlandskog čaja, meda i vanilije te finu začinsku limunsku travu.
Kokteli u Issari su, osvjedočili smo se i kasnije uz jela, vrhunski. S obzirom na to da je interijer vrlo elegantan, baš jedan lijepi lounge prostor, cijene koktela od mahom 400 Bahta (11 €) su više nego razumne. Kako smo nekoliko dana prije bili u jednom od najboljih svjetskih barova – BKK Social Club baru u Bangkoku – definitivno možemo potvrditi kako kokteli u Issari ni po čemu ne zaostaju za njima.
A onda nam se pridružio i chef Nikola Lesar, vrlo simpatičan i prepun energije, baš poput njegovog mlađeg brata Filipa. Nikola, sada 35-ogodišnjak, ako je suditi po jelima koja nam je pripremio nakon kratkog razgovora, na vrhuncu je svoje kuharske karijere.
A kada pobijediš u MasterChefu, pa radiš uz Dina Galvagna u vrhunskom restoranu kakav je bio 5/4, zatim se nastaviš školovati u Le Cordon Bleu akademiji u Bangkoku od tebe gosti mogu očekivati puno. I Nikola Lesar zaista isporučuje. Već početkom radnog vremena velika lijepa terasa restorana bila je gotovo puna. A chef Lesar pridružio se timu u povećoj kuhinji i pohvalio se kako s nekima surađuje već 6, 7 godina. Jasno je da uigrani tim može pružiti puno više od onog koji se stalno iznova uigrava.
Za predjelo smo naručili tamošnji bestseler – Issara Crab Cakes, svjetski popularno jelo “kolačića” od mesa rakova koji su idealno ukomponirani uz tajlandsku salatu guave i ličija, kikiriki, pikantni Panang curry umak na bazi kokosovog mlijeka te čili. Slasno, slojevito i odličan spoj svježine voća i mesa rakova uz umak snažnih aroma.
Drugo jelo je vizualno bilo još snažnije, a okusima jednako zavodljivo. Rak mekog oklopa u tempuri, adekvatan za pojesti gotovo cijeli serviran je povrh mariniranog pomela, što je upravo genijalna kombinacija.
Pomelo nemamo često priliku jesti pa na početku nismo bili sigurni radi li se o nekoj vrsti slatkastog grejpa, jer je krasno mesnat poput grejpa, ali bez neugodne gorčine. Sve je nadogradio bogatom bazom od tamnog umaka, klicama, prženim lukom i kikirikijem. Maštovito je to tradicionalno tajlandsko jelo vraćeno iz zaborava koje, iako ga ovdje služe kao predjelo, za one koji nisu jako gladni itekako može biti i samostalno jelo.
Ostatak teksta pročitajte ovdje.



