BERBA JAGODA

AKTUALNO U cik zore po jagode: Počela berba slatkih plodova u Međimurju

Počela je berba jagoda

Kako bi netom ubrani proizvodi već ujutro stigli na štandove u Čakovcu – beračice se u Međimurju bude u cik zore i beru jagode i po šest sati u nizu. Naša ekipa provela je s njima jedan radni dan.

Jagode se u plasteniku beru ranom zorom kako bi prve košarice već u 7,30 sati bile na prodajnom štandu.

– Budim se u pola 5. Krenem u 5 od doma. Radimo do 10, 11 sati ako nije jako vruće i jako mi je lijepo tu, kaže Darija Oršoš iz Novakoveca, piše HRT.

Vesna Žižek iz Gornjeg Kraljeveca napominje da se beru jagode koje su najzrelije:

– Ne smiju se tiskati, treba s tim zelenim brati jer bez toga ne može biti. Taj posao je malo težak za kičmu, ali je dobro, kaže Vesna.

Većina beračica zaposlena je sezonski, dobar su tim i međusobno se nadopunjuju.

– Žene naberu, ja izvažem. Ide u sanduk 5 i pol kila i tako onda ide na štand. Za ženu je dosta teško, ali ako voliš taj posao nije ti teško, ističe Vesna Žganec iz Gornjeg Kraljeveca.

Plastenička proizvodnja vrlo je zahtjeva, ali u odnosu na onu na otvorenim poljima – isplativija. Na 1,3 hektara ubrat će 20-ak tona ovih slatkih plodova, piše HRT.

– Ova godina za jagode je puno bolja nego prethodna. Prošle godine imali smo previše topli 2. i 3. mjesec, cvatnja je bila prekratka i brza za razliku od ove godine kada smtram da su uvjeti za proizvodnju optimalni, napominje vlasnik voćnjaka Zoran Lovrek.

Uspješne proizvodnje nema bez ulaganja pa su u ovaj jagodnjak postavili i agrometeorološku stanicu:

– Mjerimo temperaturu zraka, relativnu vlagu, temperaturu biljke, tla i mjerimo vlagu tla, objašnjava Zoran.

I zato finalni proizvod izgleda kako treba – pun boja, okusa i mirisa od kojih rastu zazubice. Cijena jedne košarice od pola kilograma jednaka je lanjskoj odnosno tri eura.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije