
Nitko ne radi tako prekrasne zvjezdice kao Ana Dania
Sreli smo je na župnom dvoru u Nedelišću gdje se je kao jedna od članica pridružila i pomogla u pečenju i pakiranju kolača za one najpotrebitije s područja njezine Župe.
Ana je članica Župnog karitasa već osam godina. Uključuje se u sve jer i sama zna koliko to onim najstarijima i najsiromašnijima znači.
„Uključim se uvijek u naše akcije prilikom Božića, Uskrsa, Gospe Lurdske. Pripremim ili kolače ili pak tjesteninu, s osmjehom će Ana.“
Mi smo primijetili kako već na izgled njezine zvjezdice blistaju posebnim izgledom te su nas pripremile.
„Joj pa to je jako stari recept, možda i stariji od 100 godina, još od moje bake. Ma ona je bila vrsna kuharica. Moja je baka pripremala kolače za svadbe, a ja sam si onda tek nakon njezine smrti uzela njezine recepte i sada mi puno znače, otkriva nam Ana.“
Zvjezdice su nekad bile tipični božićni kolačići, ali ih lijep izgled i sjajan okus iznose na stol i u brojnim drugim prilikama.
„ Za izradu zvjezdica treba vam truda i strpljenja, a bitne su i modlice. Po izgledu zvjezdica odmah se vidi što ste koristili, govori nam Ana.“
Anine zvjezdice obožavaju i njezini ukućani, no nisu na odmet ni klipiči. Osobno voli pojesti julkine šnite i ledene kocke. Pošto je u kuhinji već više od 40 godina zaista se osjeća kao svoj na svome.
„ Treba kuhati s ljubavlju i to se vam osjeti u hrani i kolačima. Sve je u našem ljudskom pristupu, otvoreno će Ana.“
Ana, osim što pomaže Župnom karitasu, plete i cekere u mirovini. Tim hobijem krati si svoje dane, a opet njezini su prsti zaposleni. Želimo joj puno novih ideja koje će iskoristiti pripremajući se za proljetni festival cekera.
- 45 dag oštrog brašna
- 10 dag šećera
- 1 margarin ili maslac
- 2 žutanjka
- 1 prašak za pecivo
- 2 žlice ulja
- 1 vanilin šećer
- Peći kratko na 160 stupnjeva.