U mjesnom odboru Mihovljan odnedavno postoji Udruga žena koja je odmah okupila čak šezdesetak članica. Već su odradile prvi događaj, Advent u Mihovljanu
Jedna od njihovih članica je umirovljenica Ružica Mesarić koja je za radnog vijeka bila domaćica u čakovečkom hotelu, vodila je brigu o čistoći, nadzirala sobarice, čistačice, tehničku službu. Danas u njezine redovne obveze među ostalim spada i kuhanje, no to joj nikako ne pada teško. Kaže, uživa u tome i nikada joj ne manjka
ideja.
O tome što će kuhati razmišlja još u krevetu, prije nego što ustane.
– Svaki dan doma kuham. Najviše volim domaću hranu, to voli i moja obitelj, pečem kolače, tako da svakodnevno kuham. Skoro svaki dan jedemo meso, ali rado udovoljavam željama ukućana.
Recimo, ovi mlađi, unuci, oni više vole tjestenine, riže ta laganija jela pa ponekad znam skuhati i dva jela, tako da svima odgovara, dok ovi stariji više vole domaću hranu, otkriva nam Ružica.
Kuhati je, priznaje, naučila sama. Rano je ostala bez majke, ubrzo otišla na školovanje u Zagreb, tako da je ozbiljno kuhanju prionula tek nakon udaje.
– Onda sam počela skupljati recepte, gdje sam stigla, recimo od kuharica na posla. Zanimljivo je da sam počela s kompliciranim jelima.
Znam da sam se odmah primila kuhanja hladnetine, graha sa zeljem i takvih jela, dodaje. Danas joj sve ide od ruke na radost ukućana, a i njezinu jer to voli i radi s voljom.
MIRISI DOMA
Međimurska juha
SASTOJCI
– 50 g kosane masti
– meso iz tiblice
– kobasice
– špek
– 3 g crvene mljevene paprike
– 2 lista lovora
– češanj češnjaka
– feferoni
– 200 ml kiselog vrhnja
– 50 g hajdinske kaše
– 5 g suhih vrganja
– žlica glatkog brašna
– sol
– papar
PRIPREMA
Pirjati luk, dodati češnjak, domaći špek, kobasicu i meso s tiblice, crvenu papriku, lovor, malo feferona, kaše, vrganja. Na kraju napraviti pritep od vrhnja, mlijeka i brašna, to se zajedno umiješa i dodati juhi. Dodati kašu.
*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3636