nuspojave

Znanost otkrila: Jedenje kruha može imati iznenađujuće učinke na vaša crijeva

Iako se neslavno povezuje s debljanjem i intolerancijom na gluten, kruh također može dobro utjecati na vaša crijeva.

Iako mnogi izbjegavaju kruh, odabir prave vrste kruha može
pozitivno utjecati na vaša crijeva. Naravno, može biti i
suprotno, odnosno  odabir pogrešne vrste može izazvati
nuspojave. Ovo je pet iznenađujućih nuspojava koje
kruh ima na vaša crijeva, piše Eat This Not That.

Može poboljšati zdravlje crijeva: “Kruh od 100 posto cjelovitih
žitarica može poboljšati zdravlje crijeva, jer topiva vlakna koja
se nalaze u nekim cjelovitim žitaricama fermentiraju dobre
bakterije u crijevima dajući masne kiseline”, objašnjava
dijetetičarka Lauren Harris-Pincus. Ove masne kiseline
predstavljaju zlatno standardno gorivo za ćelije debelog crijeva
i mogu poboljšati crijevnu barijeru, smanjiti upalu i smanjiti
rizik od raka debelog crijeva.

Može poboljšati imunološki sustav: Provedeno je nekoliko
studija kako bi se provjerilo kako mikrobi u crijevima reagiraju
na potrošnju cjelovitih žitarica, uključujući i kruh 100%
posto cjelovitih žitarica. Konzumiranje cjelovitih žitarica može
imati koristi od profila bakterija u vašim crijevima. Neke
studije su pokazale da cjelovite žitarice, uključujući
kruh od 100 posto cjelovitog zrna, povećavaju količinu
mikroba zvanih bifidobakterije i laktobacili. Kada se količina
ovih mikroba poveća, to je povezano s jačanjem funkcije
imunološkog sistema.

Osjećat ćete se zadovoljno: Postoje dokazi da
konzumiranje cjelovitih žitarica, kao npr. 100 posto integralnog
raženog kruha i kruha od cjelovitog zrna pšenice, može
utjecati na crijevne bakterije i dovesti do osjećaja sitosti.
Istraživanje je više ukazivalo na integralnu zob, ječam i
raž – koji se mogu naći u nekim vrstama kruha od cjelovitih
žitarica. Iako je potrebno više istraživanja, uključivanje
različitih vrsta kruha od cjelovitih žitarica u vaš plan
zdrave prehrane može vam pomoći da se osjećate zadovoljno. Dakle,
kruh ne samo da može podržati vaše zdravlje mikrobioma u
crijevima, već konzumiranjem prave vrste možete biti i siti.

Može izazvati bol u trbuhu i nadutost: “Onima koji imaju
sindrom iritabilnog crijeva (IBS) konzumiranje određenih
fermentabilnih ugljikohidrata koji se nalaze u kruhu pod nazivom
FODMAPS može izazvati bolove u trbuhu, nadutost, proljev ili
zatvor”, kaže Harris-Pincus. Iako ljudi često krive gluten,
neželjene posljedice mogu izazvati i fruktani koji se nalaze u
žitaricama koje sadrže gluten, poput pšenice, raži ili ječma.
Umjesto toga, Harris-Pincus preporučuje isprobavanje sorte kruha
bez glutena ili bijelog kiselog tijesta koje se obično bolje
podnosi.

Može prouzrokovati neravnotežu bakterija u vašim
crijevima: Konzumiranje kruha s malo cjelovitih
žitarica, poput bijelog, povezano je sa stanjem poznatim kao
crijevna disbioza, što znači da može dovesti do neravnoteže
crijevnih mikroba. To znači da bakterije u vašim crijevima ne
rade sjajno svoj posao u održavanju crijeva zdravim. S druge
strane, možda ćete moći podržati rast korisnih bakterija
dodavanjem fermentirane hrane u svoju prehranu.

Preporučeno
Najnovije