slučaj centar za kulturu čakovec

OGLASIO SE ROMANO BOGDAN ‘Iznošenjem laži željelo me se profesionalno i ljudski diskreditirati’

- Umjesto traženja isprike, javno molim da se moje ime izuzme iz eventualnih daljnjih političkih obračuna - poručio je Bogdan

Romano Bogdan poslao je svoje reagiranje na različite opetovane i neosnovane optužbe u medijima od Upravnoga vijeća CZK-a slijedom njegove prošlogodišnje smjene na mjestu ravnatelja Centra za kulturu Čakovec.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Obraćam se javnosti kao bivši ravnatelj Centra za kulturu Čakovec (CZK), nakon više od godine dana provlačenja mojeg imena po medijima povodom, kako se sada pokazalo, neutemeljenih optužbi za nesavjesno poslovanje i insinuacija o počinjenju kaznenih djela u vrijeme trajanja mog mandata na čelu CZK-a.

>> CENTAR ZA KULTURU ČAKOVEC Gradonačelnica traži ostavke članova Upravnog vijeća, oni to odbili

Ravnatelj sam bio dvije godine (od svibnja 2020. do listopada 2022.) u vrijeme pandemije kada sam, usprkos svim dobro poznatim izazovima, izvršio svoj cjelokupni godišnji programski i financijski plan, te sam ostvario pozitivne financijske rezultate. No Upravno vijeće, usprkos tome, nije prihvatilo moje Godišnje izvješće, a gradonačelnica Ljerka Cividini i Gradsko vijeće grada Čakovca smijenili su me većinom glasova, također bez prihvaćanja tog istog izvješća, ali bez ulaženja u meritum stvari. Cijelo se to vrijeme provlačila priča u Gradskome vijeću, a onda i u medijima, o reviziji i nezakonitim radnjama koje istražuje Općinsko državno odvjetništvo. Zbog trajanja istrage o tome nisam mogao javno reagirati.

Nakon što su prije više od godinu dana članovi Upravnoga vijeća CZK-a Damir Klaić, predsjednik, te Karolina Juzbašić, članica Upravnog vijeća, predsjednica Odbora za društvene djelatnosti i gradska vijećnica, uz potporu ostalih članova u javnost počeli iznositi sumnje o nepravilnostima u poslovanju CZK-a, kao osoba izabrana na mandat od četiri godine bio sam svjestan činjenice da me se može smijeniti. S time nisam imao nikakav problem, svoj sam mandat u više navrata ponudio gradonačelnici Ljerki Cividini, a i javno sam o tome govorio.

Nakon što smo dobili informacije da nije bilo većih nepravilnosti u poslovanju zbog kojih sam cijelu godinu prozivan, osjećam potrebu reagirati na netočne informacije koje gradonačelnica Ljerka Cividini i članovi Upravnoga vijeća na čelu s Damirom Klaićem i Karolinom Juzbašić već godinu dana uporno iznose na sjednicama Gradskog vijeća i u medijima. Za poslovanje je CZK dobio mišljenje revizije koje je ”zadovoljavajuće uz stanovite nedostatke” kao i većina ostalih ustanova i poduzeća s područja Grada Čakovca. Nedostatci nisu nepravilnosti i nedostatci se prema nalazu revizije – otklanjaju.

Puno je netočnih informacija izneseno u javnost no, zbog ograničenog prostora, ovdje ću se osvrnuti samo na one u kojima me se iznošenjem laži željelo profesionalno i ljudski diskreditirati.

Primjerice, obrazlažući moju smjenu, gradonačelnica Ljerka Cividini izrekla je neistinu o tome da imam završenu trogodišnju srednju školu. Doista mi nije jasno iz kojih je izvora dobila ovu informaciju koja u tom kontekstu nije mogla imati drugu svrhu nego me javno poniziti. 

Na temelju moje prijave na natječaj za ravnatelja poznato je da sam po formalnom obrazovanju aeronautički tehničar sa završenom četverogodišnjom srednjom stručnom spremom, bio sam i apsolvent na Višoj zrakoplovnoj školi u Zagrebu gdje nisam diplomirao jer sam se pred sam završetak više škole odlučio baviti kazalištem. Na temelju svojeg redateljskog rada i umjetničkih priznanja, 2004. godine stekao sam status dramskog umjetnika – redatelja i sva prava koja mi pri tome pripadaju.

Nažalost, u jednom priopćenju za javnost nema dovoljno prostora za detaljan odgovor na sve izjave Karoline Juzbašić u kojima regularnu djelatnost kulturne ustanove (npr. nabava šminke za kazalište) predstavlja kao skandalozan nemar prema javnoj instituciji. Nakon objavljenih zaključaka gradske revizije, mišljenja Ministarstva kulture (između ostalog i o mogućnosti isplate honorara zaposlenicima koji obavljaju poslove koji im nisu u opisu posla) i nepokretanja kaznenog postupka od Općinskog državnog odvjetništva, smatram da su ta objašnjenja nepotrebna i da za njima više ne postoji javni interes.

>> SDP ČAKOVEC “Tražimo da zbog nanesene štete ugledu bivšeg ravnatelja, Gradsko vijeće smijeni cijelo Upravno vijeće CZK Čakovec”

Nadalje, u posljednjem očitovanju Upravnog vijeća Damir Klaić iznosi sljedeće: ”Bivši ravnatelj nije se žalio na odluku, stoga smatramo da je bivši ravnatelj priznao nepravilnosti koje je Upravno vijeće Centra za kulturu utvrdilo…”.

Ovim putem prilažem svoje očitovanje Upravnom vijeću od 22. 7. 2022. (Ur. br. 2109-103-05/02-22-5 Klasa: 025-02/22-03/08) u kojem, između ostaloga, izjavljujem da ničime ”nisam počinio povrede ili kršenja koja bi predstavljala osnovane i opravdane razloge za moje razrješenje s mjesta ravnatelja, niti sam na bilo koji način oštetio ili nanio štetu Centru za Kulturu Čakovec.” Još uvijek pokušavam shvatiti kojim je to logičkim akrobacijama Damir Klaić od formulacije da “nisam počinio povrede i kršenja…” iz mojeg očitovanja tijelu kojem on predsjeda, došao do zaključka u kojem članovi tog istog tijela “smatraju da sam priznao nepravilnosti” jer se “nisam žalio na odluku”. Naime, po tada važećem Statutu, u slučaju smjene ravnatelja, predviđeno je upravo dostavljanje Očitovanja (što sam i učinio), a ne žalbe. A uostalom, kome sam se mogao žaliti? Gradskome vijeću koje je već donijelo političku odluku o mojoj smjeni?

Također mi je nejasno kako prije slanja tog priopćenja u javnost nitko od ostalih članova Upravnog vijeća nije upozorio svog predsjednika na ovaj očiti činjenični previd na temelju kojeg mi se de facto imputira priznanje krivnje za nepravilnosti koje su, ponavljam, odbacile sve relevantne instance, dok Damir Klaić u ime Upravnog vijeća pored mojeg nedvosmislenog očitovanja upućenog tom istom tijelu zaključuje upravo suprotno – da sam ih priznao. Ovo je na rubu pameti.

Želim naglasiti da će uskoro proći punih godinu dana od kada ne obnašam dužnost ravnatelja CZK-a, dok Damir Klaić i Karolina Juzbašić uz podršku ostalih članova Upravnoga vijeća cijelo to vrijeme i usprkos odbacivanju navodnih optužbi od Općinskog državnog odvjetništva u javnosti stvaraju dojam o nezakonitim radnjama i nesavjesnom poslovanju za vrijeme trajanja mog mandata.

Nedavno je od svih relevantnih instanci utvrđeno da nezakonitih radnji nije bilo, dok su optužbe o nesavjesnom poslovanju bile preuveličavane do apsurdne razine. Stoga, umjesto traženja isprike, javno molim da se moje ime izuzme iz eventualnih daljnjih političkih obračuna.

Također, ovim putem zahvaljujem svima koji su mi cijelo ovo vrijeme, javno i privatno, izražavali podršku- stoji u pripćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije