Iako inflacija usporava, to očito nije dovoljan signal da se donekle obuzda i rast cijena hrane, posebice u priobalju na tržnicama gdje se turisti – i domaći građani – smatraju ovcama za šišanje
Po kilogram marelica, nektarina, rajčica i
krastavaca, kojima nećemo napuniti ni polovicu cekera, u
Rovinju je ovih dana dovoljno da nam iz
novčanika izbiju vrtoglavih 34 eura, za koliko se u prosjeku
u hrvatskim mesnicama mogu kupiti tri kilograma boljeg mesa
– junećeg buta bez kostiju ili janjetine.
Iako inflacija usporava, to očito nije dovoljan signal
da se donekle obuzda i rast cijena hrane, posebice u
priobalju na tržnicama gdje se turisti – i domaći građani
– smatraju ovcama za šišanje. Tako ni marelica, koje u
prosjeku na kontinentu stoje oko 4,50-5 eura, u Rovinju nema
ispod 10, a jednako toliko stoje i nektarine i trešnje, podaci su
TISUP-a, tržišno-informacijskog centra Ministarstva
poljoprivrede, piše Večernji list.
Breskve koštaju i 12 eura, rajčice s početka priče 8, kao i
jagode, a krastavci 6 eura. Godinu ranije, u najskupljem
hrvatskom gradu kojega prati TISUP (na listi je 11 gradova –
Osijek, Pakrac, Pula, Rijeka, Split, Zadar, Rovinj, Sisak,
Slavonski Brod, Varaždin i Zagreb), marelice su u prosjeku
koštale 37 pa do 50 kuna, nektarine između 40 i 50, slično i
trešnje i breskve. Rajčice su koštale 22,50 do 25 kuna, a
krastavci između 13 i 16, što znači da su samo oni danas gotovo
trostruko skuplji, kao i rajčice, a voće dvostruko.
– A vi odite do trgovine, možda vam je tamo jeftinije
– svađalački je prodavačica ispratila jednog od (ne)kupaca.
No budu li prekupci prodajom nadoknađivali i buduće neradne
nedjelje, od kojih su izuzete samo klupe OPG-ova, kojih je na
tržnicama najmanje, cijene bi u sezoni mogle još rasti. U
Osijeku, primjerice, nektarine se već mogu naći i za samo 3
eura, a u odnosu na ostale gradove na listi TISUP-a – i trešnje
su tu najjeftinije i u prosjeku koštaju 3,75 eura za kilogram. U
Varaždinu su, za usporedbu, 7 eura, u Zagrebu između 6,50 i 8
eura. Najjeftinije jagode prodaju se u Sisku, za samo 3,50
eura, a u Zagrebu i dalje drže cijenu između 4 i 5 eura.
Prosječna cijena krastavaca u Hrvatskoj je 2,50 do 3 eura, luka
između 1,50 i 3, a dok Rovinjani i češnjak precjenjuju – na
pojedinim štandovima košta i vrtoglavih 15 eura za kilogram (113
kuna!), u većini gradova on košta između 6,60 i 8 eura, u Puli i
9,50. U Rovinju je lani stajao 45 do 50 kuna.
Mrkvu smo pak u Puli našli i za samo 1,13 eura, u Zadru za
3. Prosječna cijena salate puterice u Hrvatskoj je između 2,25 i
4,50 eura, kupusa između 1,70 i 3 eura, kelja između 2 i 3 eura,
cvjetače između 3 i 5 eura. Najskuplje povrće trenutačno su
mahune, kojima se cijena s 8 gdjegdje spustila i na 5,50 eura.
Mladi krumpir u Zagrebu košta 2 eura/kg, u Puli 1,10, a u Rovinju
3 eura. Cijene blitve i špinata variraju između 2,50, odnosno
3,30 do 5 eura, a peršin smo najjeftiniji našli u Zadru, za 3
eura, dok u Rijeci košta i 7.
Dojam je da jednako kao i lani u većini gradova Hrvatskoj na
tržnicama košta samo lubenica – između 1,50 i 2 eura za
kilogram. No u Pakracu se lani tržila za 5-6 kuna, a danas za
1,40 eura (10,50 kn), navodi Večernji list.