M. Posavec: Ulazak u Predsjedništvo je priznanje HNS-u Međimurja!

Predsjednik HNS-a Međimurja i zamjenik župana Matija Posavec izabran je u Predsjedništvo HNS-a zahvaljujući jednoglasnoj podršci članova Središnjeg odbora na sjednici održanoj u subotu.

Na prijedlog Predsjedništva HNS-a koje je upućeno Središnjem odboru na usvajanje tako su od 1. srpnja novi članovi Predsjedništva HNS-a ministrica kulture Andreja Zlatar Violić, predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, predsjednik uprave JANAF-a Dragan Kovačević i međimurski dožupan Matija Posavec.

U obrazloženju kandidature, predsjednik HNS-a Radimir Čačić pohvalio je dosadašnji rad i angažman Matije Posavca na vođenju međimurskog HNS-a koji je, unatoč brojnim udarcima, zadržao status druge najjače županijske organizacije u Hrvatskoj. O ulasku u Predsjedništvo HNS, stajalištu vezano uz slučaj Radimira Čačića i osvrtu na okupljanje HNS-ovaca u Toplicama Sveti Martin razgovarali smo s Matijom Posavcem.

eMedjimujre.hr: Od 1. srpnja postali ste član Predsjedništva HNS-a. Što konkretno to za Vas znači, a što za Međimurje?

– To je svakako priznanje za dosadašnji rad međimurskom HNS-u i meni osobno, a znači više obaveza nego do sada. Ali za sve ostalo podrazumijeva veću razinu autoriteta u stranci koja je strateški partner u vođenju ove države. To je izuzetno važno zbog toga jer je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih država u Europi i kad se bavite politikom na lokalnoj razini i želite nešto napraviti to ne možete bez podrške i sudjelovanja države.

Nažalost, ali je tako. Zbog toga je važno biti na stalnoj liniji sa Vladinim dužnosnicima, ministrima, čelnicima javnih poduzeća jer samo tako ste na izvoru informacija i u mogućnosti prezentirati svoj projekt na način da dobije podršku državne vlasti. Ako sam nešto u ovom mandatu shvatio, to je da se izvršna politika ne vodi sjedenjem u uredu i demagogijom nego morate stalno biti na terenu, na izvoru informacija, povezati se sa svim čimbenicima političke i javne vlasti i tek tada možete očekivati rezultate.

To je izuzetno iscrpljujuće, zahtijeva puno vremena, živaca i volje, ali je put do konkretnog rezultata. A kad tako postavite svoj posao i funkcionirate, nitko vam neće moći predbacivati da ste politički parazit. I u tom dijelu vidim svoju ulogu kao člana Predsjedništva HNS-a. Dakle, s jedne strane imam prilike sudjelovati u donošenju odluka i kreiranju politike HNS-a, a s druge strane imam priliku da lakše dođem do onih koji odlučuju u ovoj državi. 

eMedjimurje.hr: Kakvo je Vaše stajalište vezano uz slučaj Radimira Čačića, tj. trebali li ostati prvi podpredsjendik Vlade ili odstupiti?

– Danas je u ovoj zemlji izuzetno popularno mrziti Radimira Čačića. Pokušava se stvarati dojam da su HNS i Radimir Čačić nešto najgore što se moglo dogoditi. Činjenica je da je na djelu neviđena i neljudska medijska hajka na Čačića i to se više niti ne pokušava prikriti. Pogledajte samo kako su intonirani tekstovi, naslovnice novina i vijesti u kojima se spominje Čačić. Kao sinonim za sve zlo ovog svijeta.

U situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska danas, u trenutku kad morate učiniti rezove, nazvati stvari pravim imenom, biti hrabar i odlučan, raščistiti sa svakom vrstom korupcije, natjerati ljude u državnoj administraciji da konačno rade svoj posao, obračunati se sa svakom vrstom parazitizma pojedinaca i skupina, a paralelno pripremati nove vrijednosti, nove investicije i nove projekte – naprosto ne možete biti popularan jer je u takvom sustavu nužno ugroziti mnoge interese. I to je potpuno jasno.

Zbog toga je Čačić potreban ovoj Vladi, očekivanja su velika, a bit će i rezultata. Ne može se država sustavno upropaštavati dvadeset godina i onda od pojedinca ili jedne Vlade očekivati da to ispravi u šest mjeseci.  Ali kad me već pitate treba li ostati u Vladi, iskoristiti ću i ono o čemu malo tko govori. A to je da je baš “taj i takav” Čačić uspio u šest mjeseci srediti brodogradilišta, sisačku željezaru, splitsku željezaru, Dinu, tiskaru Vjesnik, uspio zadržati kreditni rejting države što je ogromna ušteda novca.

Čačićevi projekti su ukidanje naplate opomena građanima, besplatni prijevoz srednjoškolaca od jeseni i sl. Sve to ću potkrijepiti i činjenicom da je Čačić 2000. godine bio predmet medijskog i političkog ismijavanja kad je rekao da će u roku od tri godine autocestom povezati  Zagreb i Split.

Što pak se tiče prometne nesreće, ona se desila prije 2,5 godine i sa tim teretom odgovornosti, Čačić je na parlamentarnim izborima bio nositelj liste u 3. Izbornoj jedinici koja je osvojila najbolji rezultat u Hrvatskoj (više postotaka je imala Istarska županija no tamo je koaliciju ojačao IDS kojeg ovdje nema).

Na unutarstranačkom izborima dobio je povjerenje i podršku 97% stranačkih izaslanika. Zbog toga smatram da svi napadi na Čačića imaju malo dublju pozadinu. Opasnost za ovu državu nije arogancija sposobnih već populizam mediokriteta.

eMedjimurje.hr: Protekli vikend HNS se okupio u Toplicama Sveti Martin. Molim Vas za kratak rezime?

– Rezime je više od dvije tisuće članova HNS-a iz cijele Hrvatske, drugu godinu je domaćin međimurska organizacija HNS-a, snimljena je velika milenijska fotografija sa 1500 naših članova obučenih u narančaste majice, natjecanje u sedamnaest sportskih disciplina, podjela nagrada za najbolje vijećnike svih županijskih organizacija, najboljeg nastavnika Akademije, najbolju županijsku organizaciju za provođenje seminara na terenu, najboljeg predavača na instruktažama….

U radnom dijelu vikenda tradicionalno su održane sjednice svih stranačkih tijela, u zabavnom programu gosti su uživali uz tamburaše i karaoke dok je pripremljen i izletnički program posjeta turističkim atrakcijama gornjega Međimurja. Također,  ove godine je bio rijetko viđen interes medija pa su toplice Sveti Martin i Međimurje puna tri dana bili prva vijest informativnih emisija svih nacionalnih medija, doduše, ne zbog sportskih susreta nego zbog nečeg drugog, ali kažu da je svaka promocija korisna.

Smatram da smo se, unatoč izuzetno zahtjevnoj organizaciji, temperaturi od 37 stupnjeva te više od dvije tisuće sudionika, pokazali kao izvrsni domaćini i organizatori jer je cijeli vikend prošao u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi bez najmanjeg incidenta.

Otkako sam u politici nastojim stvari sagledavati u širem kontekstu i bez obzira što su prošlogodišnji sportski susreti u Međimurju organizacijski prošli odlično, u siječnju sam dobronamjerno upozoren da nije najpametnije upuštati se u organizaciju susreta jer je loš trenutak, troškovi se neće moći pokriti i slična objašnjenja, no odluku da se susreti organiziraju u Međimurju pretpostavio sam želji da se baš ovdje okupe svi stranački dužnosnici od kojih mnogi prvi puta dolaze kao visoki državni dužnosnici što podrazumijeva medijsku pozornost koja je općenito Međimurju izuzetno potrebna.

Naime, moramo konačno promijeniti stereotip male, radišne sredine i početi stvarati brend Međimurja kao regije u Hrvatskoj s najvećim potencijalom. I imam desetine argumenata za tu tvrdnju. A kad nešto želite promovirati onda se ne priča o tome unutar Međimurja nego nastojite koristiti svu raspoloživu infrastrukturu kako biste ostvarili rezultat.

Zbog svega toga je bilo važno takav skup dovesti u Međimurje i iskoristiti sve ono što za sobom nosi dolazak najviših Vladinih dužnosnika (medijska pozornost) i dolazak dvije tisuće ljudi iz cijele Hrvatske (promocija, potrošnja…) Uvjeren sam da ćemo s takvim funkcioniranjem i razmišljanjem nezaustavljivo ići naprijed.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije