Križovec: Zbog besplatne vode spremni i na prosvjede

Zahvaljujući godišnjem odmoru gradonačelnika Josipa Dobranića, mještani Križovca, naselja u sastavu Murskog Središća, još mogu koristiti vodu iz svog seoskog vodovoda. Posljednjeg dana lipnja trebale su kroz taj vodovod isteći posljednje litre vode jer je gradonačelnik najavio zatvaranje. No, voda još uvijek teče.

Foto: Otvorenje vodovoda u Križovcu (19.5.2009.)

– Čekamo da se gradonačelnik u srijedu vrati s godišnjega. Vidjet ćemo što se dogoditi jer mještani su protiv zatvaranja vodovoda koji desetljećima koriste – kaže Danica Kovačić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Križovca.

Natezanje s mjesnim vodovodom traje već četiri godine, otkako su Međimurske vode sagradile javnu vodovodnu mrežu. Bio je to projekt vrijedan oko dva milijuna kuna. Očekivalo se da će mještani masovno s mjesnog prijeći na javni vodovod u kojem se kvaliteta vode redovito kontrolira, no ostali su na besplatnoj vodi. I eto problema za Međimurske vode. U vodovodnu mrežu uložen je velik novac, a priključaka je premalo. Čak i ona domaćinstva koja su se priključila na javnu mrežu, koriste vodu iz seoskog bunara.

– Grad je od strane Međimurskih voda prisiljen na konačno zatvaranje mjesnog vodovoda jer mještani već četiri godine odugovlače s priključenjem na vodovodnu mrežu. Zbog toga Međimurske vode imaju malu potrošnju vode, što im otežava i poskupljuje postupak održavanja vodovodne mreže u Križovcu. Isto tako, Međimurske vode uvjetuju priključenje kućanstava u Križovcu na vodovodnu mrežu nastavkom daljnje suradnje sa Gradom Mursko Središće kod razvoja i održavanja kanalizacijske mreže i vodovodne mreže u drugim naseljima – poručio je gradonačelnik Dobranić.

Predsjednica D. Kovačić kaže da su mještani zadovoljni kvalitetom vode iz seoskog vodovoda, a mnogima je priključenje na sustav Međimurskih voda preskupo.

– Mještani su ogorčeni, u vrlo sam teškoj poziciji jer misle da sam i ja za zatvaranje mjesnog vodovoda. Stvara se atmosfera linča, najavljuju se prosvjedi. Nadam se da će Grad zatvaranje vodovoda odgoditi do jeseni. Jedna od opcija je da se vodovod ostavi za zalijevanje vrtova, pranje automobila i slično, a da se voda iz javnog vodovoda koristi za piće – kaže D. Kovačić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije