DONOSIMO RECEPT

RADMILA KOPAČEVIĆ Nema boljeg od međimurske kukuruzne zlevanke, evo kako se radi

Iz Črečana nam stiže najfiniji recept za međimursku kukuruznu zlevanku

Radmilu, vedru i uvijek aktivnu predsjednicu Udruge žena Črečan, sreli smo na ovogodišnjih Danima zahvalnosti u Nedelišću.

Iako joj je prethhodio bogat i naporan radni tjedan, Radmila nije ni ovoga puta posustala. U svojim je rukama držala međimursku kukuruznu zlevanku koju je pripremila za tu prigodu. Koristila je pritom domaće kukuruzno brašno, orahe i vrhnje.

-Sve za udrugu, što god treba, uvijek sam tu, otkrila nam je.

Radmila rado priprema i druga jela za svoje ukućane. – Najbolja su im ipak variva, fini nedjeljni ručak uz obavezne kremšnite, s osmjehom će Radmila.

UKLJUČENOST U UDRUGU 

Udruga žena Črečan postoji već devetnaest godina. Iza njih su mnogobrojne aktivnosti i manifestacije u koje se sve članice rado uključuju.

Sudjelujemo u svim aktivnostima  Općine Nedelišće: fašnik, provode akciju Više cvijeća manje smeća, sportske igre, Prvi maj, glazbene svečanosti u spomen na Josipa Vrhovskog, Martinje i Advent, otkiva nam.

DOBROBIT ZA OKOLINU

Svjesna je koliko udruga znači njezinim članicama, ali i ljudima koji ih okružuju. Uvijek nastoje pridonijeti onome što je najbitnije za stanovnike Črečana kako bi im svima život bio ugodniji i bogatiji.

Povezujemo se neprestano s okolinom i to nam je zadovoljstvo jer vidimo da selo izuzetno živo. Sve što radimo se cijeni. Većina nas u udruzi je u radnom odnosu, ali sve se ipak uspijeva napraviti, zadovoljno će Radmila.

Svojom voljom, radom i predanošću, Radmila kao predsjednica Udruge piše i projekte, uređuje parkove, peče, kuha i radi van udruge. Malo slobodnoga vremena kojega ima daje za druge i dobrobit svojega mjesta u kojemu živi. Sve to radi sa zadovoljstvom i organiziranošću koje je krase kao osobu.

Pokušajte se i vi angažirati u pečenju zlevanke. Donosimo recept za najfiniju međimursku kukuruznu zlevanku:

Sastojci:

  • 50 dag kukuruznog brašna
  • 20 dag bijelog glatkog brašna
  • 3 dag kvasca
  • 10 dag slanina (kosane masti; ukoliko nemate kosanu mast, može i maslac)
  • sol
  • 2 žlice šećera
  • mlijeko po potrebi
  • 25 dag oraha pomiješanih sa šećerom
  • 3 dl kiselog vrhnja

Postupak:

Kvasac se razmuti u mlijeku s 2 žlice šećera i pusti da se digne. Brašno se prosije i doda kvasac, rastopljena slanina, mlijeko i sol. Pusti se dizati.

Kad se digne, masa se razdijeli na dvoje, jedna polovina se stavi u namašćeni lim. Na to se posipaju orasi pomiješani sa šećerom i gore se stavi druga polovina mase. Polije se vrhnjem i peče oko 30 minuta na 200 stupnjeva.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije