MEĐUNARODNI DAN ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

KNJIŽNIČARKA VLASTA POKOS ‘Svaka knjiga nosi dubinu i ljepotu koja obogaćuje naš život!’

Zašto je važno uzeti knjigu u ruku i što danas najviše čitaju školarci, otkriva nam knjižničarka Vlasta Pokos

Otkako je antička Grčka prepoznala knjižnicu kao „ljekovito mjesto za duše”, knjige su postale čuvarice znanja i kulture, što vrijedi i danas.

Stoga smo povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica porazgovarali s knjižničarkom Vlastom Pokos koja je oduvijek voljela pisanu riječ, a i danas s jednakim žarom prenosi ljubav prema knjigama novim generacijama.

„Knjige su me zanimale još otkako sam bila mala djevojčica,” prisjeća se Vlasta. „Odrasla sam okružena knjigama i novinama koje su se svakodnevno listale. Posebno se sjećam ciklusa romana Marije Jurić Zagorke “Grička vještica” te „Seljačka bune“, „Branke“, „Zlatarovog zlata“, „Mladoga gospodina“ i „Vladimira“ Augusta Šenoe koje sam imala kod kuće, otkriva nam Vlasta. Ta ljubav se nastavila i kroz fakultetske dane, kada je često posjećivala fakultetsku i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, tražeći dodatne izvore za svoj studij kroatistike i povijesti.

-Svatko tko želi naučiti nešto novo, duhovno se okrijepiti, zabaviti i opustiti naći će neizmjerno bogatstvo u knjigama. Mnogi posežu za knjigom u fakultetskim danima, a neke ljubav prema knjigama „vuče“ i dalje.
Tijekom studija često sam odlazila u fakultetsku knjižnicu i tamo posuđivala knjižnu građu
, nastavlja.

Vlasta je uvijek, kad god je bila u mogućnosti, kupovala knjige jer je imala želju od najranije dobi napraviti svoju malu privatnu knjižnicu u čemu je i uspjela.

LJUBAV PREMA KNJIZI I ČITANJU

Čitanje ništa ne može zamijeniti, a sa sobom nosi niz dobrobiti za razvoj čovjeka.

-Iskreno, ne sjećam se točno kada je počela ljubav prema knjigama, ali znam da sam oduvijek voljela pisanu riječ i knjigu. Na čitanje sam uvijek nekako gledala kao na način da se osobno razvijem, da proširim svoj vokabular, da “rastem” kao osoba, intelektualno i duhovno, da razvijam svoju kreativnost i maštu. Smatram da se svaki čovjek mora razvijati, svakodnevno, i da su knjige izvrstan način za to, s nadahnućem nam govori.
Svaka knjiga,
ističe Vlasta, ima svoju poruku, dubinu, ljepotu riječi i izraze, informacije koje nam omogućuju naš “rast i razvoj”.

Čitanje je bitno baš kao i igra. Čitanjem djetetu stvorite lijepe uspomene iz djetinjstva i dobru naviku koja će ga pratiti cijelog život, a odrasli pomoću njih sagledavaju nove moguće odgovore na životna pitanja.
– Na čitanje sam uvijek nekako gledala kao na mogućnost svoga osobnog razvoja, na mogućnost da proširim svoj vokabular, da “rastem” kao osoba, intelektualno i duhovno, da razvijam svoju kreativnost i maštu. Smatram da se svaki čovjek mora svakodnevno razvijati te da su knjige izvrstan način za to, potvrdno će Vlasta.
Poznato je da je važno čitati djeci u najranijoj dobi, ali i da ona sama pričaju i prepričavaju, čitaju, zbog razvoja mašte, koncentracije, gramatičkog oblikovanje rečenica, obogaćivanja rječnika te općenito razvoja pismenosti.

KNJIŽNICA – MJESTO KOJE NIJE SAMO „SKUP KNJIGA“

Vlasta smatra da je knjižnica puno više od mjesta na kojemu se nalaze brojne knjige koje dolazimo posudite, pročitati pa vratiti.

Knjižnica je mjesto čitanja, učenja i istraživanja, druženja, mjesto gdje se provode različite aktivnosti i projekti, nastavni sati, radionice, edukacije, susreti i sl. Što se tiče dolazaka i boravka učenika u knjižnici, jedan dio učenika voli dolaziti u knjižnicu, vole se uključivati u zajednička druženja i čitanja, u aktivnosti i projekte. Naravno, uvijek će biti i onih učenika kojima treba više poticaja da dolaze u knjižnicu i da se uključe u neki projekt ili aktivnost, otkriva nam.

Knjige su dostupne svima i možemo ih ponijeti bilo gdje. Knjige su prijenosne riznice zabave, znanja i novih iskustava. Zato Vlasta, ne samo da radi s knjigama, već ih i čita. Podijelila je s nama što to voli čitati ona, a što djeca.

Osobno volim čitati poučne i edukativne knjige, osobito knjige koje se odnose na djecu, na njihov razvoj i načine kako da prevladaju teškoće s kojima su suočeni, knjige o Svemiru i pjesme. Volim pročitati i “lagano štivo”. Što se tiče učenika, naravno, oni najviše čitaju djela za cjelovito čitanje, ali mislim da ih privlače knjige koje su tematski bliske njihovim interesima, u kojima jezični izrazi nisu arhaični i teški za razumjeti te knjige s dosta ilustracija.

Preporuka za ljubitelje knjiga

– Ako vam čitanje ne ide, krenite od nečega što ste već pročitali i svidjelo vam se. Normalno je da svaka knjiga nije za svakoga. Potrebno je samo istraživati. U tome i jest čar cijelog procesa čitanja.

Od proznih djela, naša sugovonica preporuča djelo „Veliki Gatsby“ F. Scotta Fitzgeralda, “Mali princ” Antoinea de Saint-Exuperyj te „A onda je Božo krenuo ispočetka“ Marine Vujčić, a od poezije Mariju Dejanović, Dragutina Tadijanovića i Dobrišu Cesarića.

Vlasta je živi primjer knjižničarke koju spaja ljubav prema knjizi, čitanoj riječi i poslu. Stoga nam svima preporuča da je čitanje prekrasna i korisna aktivnost za koju bismo svi trebali odvojiti vrijeme u svakodnevnom životu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije