PRIČE IZA IMENA

KAO IZ CRTIĆA Daniel Hampamer Kiga: Nadimak sam dobio još u vrtiću

Jeste li se ikada začudili zbog nečijeg nadimka i zapitali se odakle im? Ili ste čuli potpuno drugačiji naziv za dio sela ili grada ili pak ulice? Upoznali ste osobu s vrlo neobičnim i zanimljivim imenom i pitate se što ono znači?

U našoj rubrici “Priče iza imena” donosit ćemo vam zanimljive priče o međimurskim imenima, nadimcima i neobičnim nazivima. Otkrivat ćemo skrivene tajne i zanimljive anegdote iza imena te se više približiti srži humora, razmišljanja i filozofiranja običnih Međimuraca.

Neobičan nadimak

Daniel Hampamer Kiga neizostavan je dio čakovečkog društvenog života, a nekada i noćnog života. DJ, grafičar, umjetnik, hobi fotograf i svojevrsni kroničar nepoznate povijesti Čakovca u Facebook grupi “Čakovčanke i Čakovčanci” otkrio nam je odakle potječe ukras njegovom imenu i prezimenu, odnosno nadimak Kiga “egzotičnog” prizvuka.

“Knjižica, kad će crtić?”

“Taj nadimak vučem još od vrtićkih dana. Išao sam u vrtić u centru, malo dalje od Čakovečkih mlinova. Svakog petka moja mama kupovala je tjednik ‘Studio’ koji je imao pregled televizijskih programa. Ja sam to volio čitati uz doručak prije vrtića jer sam htio znati kad će na rasporedu biti crtići, koje sam obožavao. S druge strane, moja baka mi je za vrtić kupila jednodijelni kombinezon s patentnim zatvaračem sprijeda koji je išao od vrata do trbuha. Volio sam ga nositi, za igranje je bio odličan. Mojim kolegama u vrtiću je bilo super zafrkavati me, povlačiti mi taj ciferšlus i otvarati kombinezon poput knjige uz pitanje: ‘Knjižica, kad će crtić?’. S vremenom je nadimak Knjižica prešao u Kigica i na kraju, kad sam malo odrastao, u Kiga”, objasnio nam je Daniel Hampamer Kiga.

A mi smo mislili da se radi o nekakvoj egzotičnoj riječi iz kakvog stranog jezika. No zanimljiva je slučajnost što u njemačkom jeziku postoji riječ Kiga, doduše kao često korištena skraćenica za Kindergarten – vrtić.

*Čuli ste ili čuvate zanimljivu priču koja se krije iza vašeg imena ili nadimka ili pak iza naziva mjesta, ulice ili dijela naselja u kojem živite? Javite nam se na info@emedjimurje.hr, voljeli bismo pisati o vašoj Priči iza imena.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije