PRELOG

SREDNJA ŠKOLA PRELOG Šareni i zdravi zalogajčići povodom svjetskog dana kuhara

Kuharice i kuhari vrijedni su ljudi bez kojih je svijet teško zamisliv, a Srednja škola Prelog još i teže. Svake godine 20. listopada na međunarodnoj razini oni obilježavaju svoj dan s ciljem promicanja kuharske struke

Međunarodni dan kuhara u Srednjoj školi Prelog ove su godine obilježili polaznici 3. razreda kuhara predvođeni strukovnim nastavnicima kuharstva Krunoslavom Tilošancem i Danijelom Naranđom.

Kako je SŠ Prelog od ove godine uključena u program SHE; mrežu škola za zdravlje u Europi i to pod geslom „Zdravo je pravo“ ovom su aktivnošću promicali ono što i sam program promiče: istraživanjem, dijeljenjem primjera dobre prakse  poticali su jedni druge na promicanje zdravih navika u školi i struci, koristeći pritom nutritivno visokovrijedne namirnice lokalnog podrijetla.

Iskusni nastavnici i znatiželjni mladi kuhari maturalnog razreda za tematsku okosnicu odabrali su popularno jelo današnjice – „pull and pork burgere“.

Zajedno su istražili moguće načine pripreme i kombinacije sirovinskog sastava, vodeći se pri tom željom da sve bude čim više lokalnog podrijetla i prvenstveno zdravo. Osmislili su recepture za tijesto koje su izradili u raznim bojama; koristeći  za bojanje tijesta u crno crnilo sipe, za bojanje tijesta u crveno sok od cikle te šafran za bojanje tijesta u žuto.

Pripremljeno tijesto punili su potom junećim obrazima te svinjskom lopaticom mariniranom i spremljenom tehnikom „trgane svinjetine“. Sve su punili lokalnim povrćem: zeljem, paprikom, krastavcima, mrkvom i rajčicama. Krajnji rezultat – okusi i mirisi „da ti pamet stane od užitka“!

A kako danas ima sve više i onih koji nisu pristaše mesnih jela, osmislili su nešto i za njih – prekrasne i ukusne ražnjiće izrađene od paprike, tikvica, patliđana i tofu sira. Čarobno, zar ne?!

Napisala: Sanja Kovačić

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije